Аналіз шляхів та розробка заходів економії енергоресурсів на тягу поїздів - Вдовиченко, Олександр Сергійович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Магістерська дипломна робота на тему «Аналіз шляхів та розробка заходів економії енергоресурсів на тягу поїздів» загальним обсягом 6 аркушів демонстраційного матеріалу, 81 аркуш розрахунково-пояснювальної записки, яка складається з 3 розділів. Робота містить 10 ілюстрацій, 17 таблиць, 1 додаток та список літературних джерел з 27 найменувань. Об'єктом дослідження в магістерській дипломній роботі виступає енергоресурси, які витрачаються на тягу поїздів, а метою – аналіз шляхів та розробка заходів їх економії. Предмет дослідження – тягові властивості локомотивів, методики тягових розрахунків. Для досягнення мети роботи ми розробили заходи економії енергоресурсів на тягу поїздів з підвищенням ефективності використання локомотивів, які враховують вибір раціональної швидкості руху; раціоналізацію ділянок обертання локомотивів; підвищення маси поїзда; підвищення середньодобового пробігу локомотивів та середньодобової продуктивності локомотивів; автоматизацію процесу ведення поїзда та автоматизацію керуванням локомотивним парком. Більш детально розглянули питання автоматизації процесу ведення поїзда з розрахунком енергооптимальних режимів ведення із застосуванням ЕОМ, які б враховували сформовану на даний момент поїзну ситуацію й адекватно реагували на неї. Виконали розрахунки з математичного обґрунтування розроблених заходів економії енергоресурсів на тягу поїздів. Вони складаються з розрахунку режимів ведення поїзда класичним методом; визначення фактичної витрати електроенергії поїздом на ділянці на підставі фактичної поїздки; розрахунку режимів ведення вантажного поїзда з використанням програмного пакету та порівняння результатів тягових розрахунків за різними методами. Для цього був запропонований показник, який враховує витрату електроенергії на тягу, час у дорозі, масу складу та протяжність ділянки.

ENG: Master's thesis on the topic "Analysis of ways and development of measures to save energy resources for train traction" with a total volume of 6 sheets of demonstration material, 81 sheets of calculation and explanatory note, which consists of 3 sections. The work contains 10 illustrations, 17 tables, 1 appendix and a list of references of 27 titles. The object of research in the master's thesis is the energy resources consumed for train traction, and the purpose is to analyze the ways and develop measures to save them. The subject of the research is the traction properties of locomotives and methods of traction calculations. To achieve this goal, we have developed measures to save energy resources for train traction while improving the efficiency of locomotive use, which take into account the choice of a rational speed; rationalization of locomotive rotation areas; increase in train weight; increase in average daily mileage of locomotives and average daily productivity of locomotives; automation of the train operation process and automation of locomotive fleet management. We considered in more detail the issue of automating the train operation process with the calculation of energy-optimal operating modes using a computer that would take into account the current train situation and respond adequately to it. We performed calculations to mathematically substantiate the developed measures to save energy resources for train traction. They consist of calculating the train operating modes by the classical method; determining the actual electricity consumption by a train on a section based on the actual trip; calculating the freight train operating modes using a software package and comparing the results of traction calculations using different methods. For this purpose, an indicator was proposed that takes into account the electricity consumption for traction, travel time, train weight, and section length.
Analysis of Routes and Development of Measures to Save Energy Resources for Train Traction
Keywords: розробка; економія енергоресурсів; тяга поїздів; швидкість; ділянка обертання; локомотив; маса поїзда; середньодобовий пробіг; автоматизація; development; energy saving; train traction; speed; rotation area; locomotive; train weight; average daily run; automation; ВКР; КЛ; TECHNOLOGY