Інноваційна модель організації фізичного виховання студентів з послабленим здоров’ям в умовах дистанційної форми навчання - Москаленко, Наталія Василівна; Кравченко, Катерина Геннадіївна (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
UKR: Проблема збереження та зміцнення здоров’я студентської молоді є одним із ключових завдань сучасної системи освіти в Україні. Попередні наукові дослідження висвітлюють різні аспекти фізичного виховання студентів, акцентуючи на мотиваційних чинниках, впливі оздоровчих програм та фітнес-технологій. Більшість науковців пропонує використання йоги, аеробних фітнес-програм, аквааеробіки та інших засобів фізичної рекреації для покращення фізичного стану студентів, особливо тих, хто має послаблене здоров’я. Однак питання ефективності дійсних моделей фізичного виховання для студентів з послабленим здоров’ям залишається відкритим. З огляду на це, постає питання розробки нових підходів та моделей організації фізичного виховання студентів з послабленим здоров’ям із використанням сучасних оздоровчих та інноваційних технологій. що сприятиме покращенню фізичного стану й загального самопочуття студентів. Мета – науково обґрунтувати інноваційну модель організації фізичного виховання студентів з послабленим здоров’ям в умовах дистанційної форми навчання для покращення фізичного стану студентів з послабленим здоров’ям. Методи: аналіз, узагальнення, порівняння та зіставлення, соціологічні методи дослідження (анкетування), методи визначення функціонального стану організму, методи оцінки фізичного здоров’я, психологічні методи дослідження, педагогічний експеримент, анкетування, методи математичної статистики. Результати. Розроблено та науково обґрунтовано інноваційну модель організації фізичного виховання студентів з послабленим здоров’ям в умовах дистанційної форми навчання, яка містить: мету, завдання, принципи, етапи, форми організації занять, засоби фізичного виховання оздоровчої спрямованості, форми медико-педагогічного контролю. Запропоновано використання розробленої вебплатформи SMART-SKILLS у навчальний процес під час дистанційної форми навчання з фізичного виховання, що містить: навчально-методичне забезпечення освітнього процесу, застосування інтерактивних методів навчання, моніторинг фізичного стану та рівня опанування освітнього складника здобувачів вищої освіти

ENG: The issue of maintaining and improving the health of student youth is one of the key tasks of the modern education system in Ukraine. Previous scientific studies highlight various aspects of students’ physical education, emphasizing motivational factors, the impact of wellness programs, and fitness technologies. Most researchers propose the use of yoga, aerobic fitness programs, aqua aerobics, and other physical recreation methods to improve students’ physical condition, especially those with weakened health. However, the effectiveness of existing physical education models for students with weakened health remains an open question. In this regard, there is a need to develop new approaches and models for organizing physical education for students with weakened health using modern wellness and innovative technologies, which will contribute to improving their physical condition and overall well-being. The objective is to scientifically substantiate an innovative model for organizing physical education for students with weakened health in the context of distance learning to improve their physical condition. The methodological basis of the study includes: analysis, synthesis, comparison and correlation, sociological research methods (questionnaire survey), methods for determining the functional state of the body, methods for assessing physical health, psychological research methods, pedagogical experiment, questionnaire survey, and methods of mathematical statistics. Results. An innovative model for organizing physical education for students with weakened health in the context of distance learning has been developed and scientifically substantiated. The model includes objectives, tasks, principles, stages, forms of class organization, health-oriented physical education tools, and forms of medical and pedagogical control. The study proposes the integration of the developed web platform “SMART-SKILLS” into the educational process during distance learning in physical education. This platform includes educational and methodological support, the use of interactive teaching methods, monitoring of students’ physical condition, and the assessment of their mastery of the educational component.
Н. Москаленко: ORCID 0000-0001-9162-5206; К. Кравченко: ORCID 0000-0003-1545-9255
Keywords: студенти; здоров’я; фізичний стан; дистанційна форма навчання; модель; медичні групи; інновація; фізичне виховання; students; health; physical state; distance learning form of education; model; medical groups; innovation; physical education; КТіМФВ; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Sports; SOCIAL SCIENCES; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education