Система защиты подвижного состава от пожаров - Горобец, Владимир Леонидович; Коваленко, Валентина Владимировна (Залізничне інформаційне агентство «Рухомий склад», м. Харків, Україна, 2018)
RU: Противопожарные системы, чаще всего используемые в мировой практике железнодорожного транспорта, основаны на максимально быстрой реакции на возникновение очага возгорания. Однако, касаясь вопросов контроля состояния силовых электрических цепей подвижного состава, такие системы не предназначены для своевременного предотвращения возгораний, возникающих в высоковольтных камерах локомотивов, вблизи пожароопасных и взрывоопасных материалов и изделий. Примерами таких материалов и изделий могут служить: трансформаторное масло, обкладки конденсаторов, краска, и даже металл, который испаряясь в электрической дуге, за счёт своих паров поддерживает пламя при её возникновении.

UK: Протипожежні системи, які найчастіше використовуються у світовій практиці залізничного транспорту, засновані на максимально швидкий реакції на виникнення вогнища загоряння. Однак, торкаючись питань контролю стану силових електричних ланцюгів рухомого складу, такі системи не призначені для своєчасного запобігання загорянь, що виникають в високовольтних камерах локомотивів, поблизу пожежонебезпечних і вибухонебезпечних матеріалів і виробів. Прикладами таких матеріалів і виробів можуть служити: трансформаторне масло, обкладки конденсаторів, фарба, і навіть метал, який випаровуючись в електричній дузі, за рахунок своїх парів підтримує полум'я при її виникненні.
Система захисту рухомого складу від пожеж
В. Горобец: ORCID: 0000-0002-6537-7461; В. Коваленко: ORCID 0000-0002-1196-7730
Keywords: железная дорога; подвижной состав; защита от пожара; залізниця; рухомий склад; захист від пожежі; КБЖД