Спосіб визначення напруження розблокування дислокацій SD при навантаженні - Вакуленко, Ігор Олексійович; Перков, Олег Миколайович; Грищенко, Микола Анатолійович; Грищенко, Микола Миколайович (ДП "Український інститут промислової власності", м. Київ, 2008)
UKR: Спосіб визначення напруження розблокування дислокацій (sd) при навантаженні структурно неоднорідних низьковуглецевих сталей, за яким паралельно поточним значенням діючих напружень (si) при навантаженні вимірюють швидкість розповсюдження звукових коливань (Vi), а sd визначають по зміні характеру співвідношення між si і Vi, який відрізняється тим, що величину напруження розблокування дислокацій визначають за досягненням моменту незмінності V, при навантаженні металу.

RUS: Способ определения напряжения разблокирования дислокаций (sd) при нагрузке структурно неоднородных низкоуглеродистых сталей, по которому параллельно текущим значением действующих напряжений (si) при нагрузке измеряют скорость распространения звуковых колебаний (Vi), а sd определяют по изменению характера соотношения между si и Vi, причем величину напряжения разблокирования дислокаций определяют по достижению момента неизменности V, при нагрузке металла.

ENG: A method of determining the stress of unblocking of dislocations (sd) at loading of structurally heterogeneous low-carbon steels, using which by parallel current value of effective stresses (si) at loading the speed of propagation of sound vibrations (Vi) is measured, and sd is determined by change of the nature of ratio between si and Vi, moreover the value of the stress of unblocking of dislocations is determined on reaching of the moment of invariability of V, at metal loading.
І. Вакуленко: ORCID 0000-0002-7353-1916; М. Грищенко: ORCID 0000-0002-0091-1387; М. Грищенко: ORCID 0000-0002-3690-5130
Keywords: МПК B21B 1/00; розблокування дислокацій; низьковуглецеві сталі; звукові коливання; патент; КПММ; КТМ