Аналіз змагальної діяльності національної збірної України зі спортивної боротьби на чемпіонаті Європи 2025 року - Шацьких, Володимир Володимирович; Тропін Ю. М.; Шандригось, В. І.; Мозолюк, О. В.; Джерелій, В. В. (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Київ, 2025)
UKR: Сучасний розвиток олімпійських видів спорту зумовлює необхідність поглибленого вивчення закономірностей змагальної діяльності спортсменів високої кваліфікації. Мета статті – провести аналіз змагальної діяльності національної збірної України зі спортивної боротьби на чемпіонаті Європи 2025 року. Було проведено аналіз 74 сутичок на чемпіонаті Європи 2025 року в яких приймали участь українські борці (n=30). Визначено, що українські спортсмени здобули дев`ять медалей, більша частка яких на рахунку борчинь (8 медалей). Найбільшу кількість балів чоловіки та жінки вільної боротьби програвали в стійки (74,5 % від всіх програшних балів та 72,5 %, відповідно), а борці греко-римського стилю мали приблизно однакову кількість програних балів, як в стійкі (49,5 %), так і в партері (50,5 %). Виграшних балів найбільш було здобуто в стійкі, ніж в партері у спортсменів всіх видів боротьби. Встановлено основні техніко-тактичні дії, якими вигравали та програвали борці в сутичках. Виявлено результативність на досліджуємих змаганнях. Аналіз змагальної діяльності борців національної збірної України дозволив визначити сильні та слабкі сторони в підготовленості, які потрібно враховувати при розробки тренувальних завдань щодо вдосконалення техніко-тактичної підготовки та розвитку спеціальних фізичних якостей.

ENG: The modern development of Olympic sports necessitates an in-depth study of the patterns of competitive activity among highly qualified athletes. The purpose of the article is to analyze the competitive performance of the Ukrainian national wrestling team at the 2025 European Championships. A total of 74 matches involving Ukrainian wrestlers (n=30) were analyzed. It was determined that Ukrainian athletes won nine medals, the majority of which were claimed by female wrestlers (8 medals). Male and female freestyle wrestlers lost the largest proportion of points in the standing position (74,5% and 72,5% of all lost points, respectively), while Greco-Roman wrestlers conceded approximately the same number of points in standing (49,5%) and in parterre (50,5%). Across all wrestling styles, more scoring points were gained in standing positions than in parterre. The main technical and tactical actions through which points were won and lost in matches were identified. The effectiveness of performance at the studied competition was revealed. The analysis of the competitive activity of the Ukrainian national wrestling team made it possible to determine the strengths and weaknesses of their preparedness, which should be taken into account when developing training tasks aimed at improving technical and tactical skills and developing specific physical qualities.
В. Шацьких: ORCID 0009-0000-5333-7529; Ю.Тропін: ORCID 0000-0002-6691-2470; В. Шандригось: ORCID 0000-0002-1511-4559; О. Мозолюк: ORCID 0009-0009-4796-8354; В. Джерелій: ORCID 0000-0001-5615-2714
Keywords: змагальна діяльність; спортивна боротьба; збірна України; елітні спортсмени; результативність; техніко-тактичні дії; competitive activity; wrestling; Ukrainian national team; elite athletes; effectiveness; technical and tactical actions; КББВА; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Sports