Застосування скінченних дискретних автоматів для дослідження роботи напільних пристроїв електричної централізації - Вакуліна, Ольга Олексіївна (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Магістерська робота виконана на 81 сторінці, 18 таблиць, 21 рисунок та 9 джерел літератури. У дисертації досліджується застосування скінченних дискретних автоматів для дослідження роботи напільних пристроїв електричної централізації. Масова заміна релейно-контактної техніки на мікропроцесорну сповільнюється за рахунок того, що існує проблема гарантування безпеки її використання. Основним методом гарантування безпеки систем МПЦ, являється її технічний контроль на етапах виробництва, ремонту та експлуатації. Одним із найзручніших способів описання роботи напільних об‘єктів залізничної автоматики є використання абстрактних та структурних скінченних автоматів. Це пов‘язано з тим, що вони дозволяють досить просто організувати залежності між сигналами на вході, виході та внутрішніми станами пристрою. В зв’язку з цим застосування скінченних дискретних автоматів для дослідження роботи напільних пристроїв електричної централізації з метою підвищення функціональної надійності роботи систем МПЦ є досить актуальною задачею. Мета дослідження - розробка математичних моделей напільних об’єктів станційної автоматики для підвищення функціональної безпеки систем МПЦ. Об’єкт дослідження – процес функціонування напільних пристроїв в системах електричної централізації. Предмет дослідження – методи та засоби підвищення функціональної надійності систем МПЦ. Методи дослідження – аналіз, розробка, математичне моделювання стрілочного переводу, вихідного світлофору та рейкового кола, розробка способів узгодження роботи модулів та центрального процесора з дискретними автоматами.

ENG: The master's thesis is completed on 81 pages, includes 18 tables, 21 figures, and references 9 sources of literature. The dissertation investigates the application of finite discrete automata for the analysis of the operation of ground devices in electric centralization systems. The widespread replacement of relay-contact equipment with microprocessor technology is slowed down due to the problem of ensuring the safety of its use. The main method of ensuring the safety of microprocessor control systems (MCS) is their technical control at the stages of production, repair, and operation. One of the most convenient ways to describe the operation of ground objects of railway automation is the use of abstract and structural finite automata. This is because they allow for a relatively simple organization of dependencies between signals at the input, output, and internal states of the device. In this context, the application of finite discrete automata for the study of the operation of ground devices in electric centralization systems with the aim of improving the functional reliability of MCS operations is a highly relevant task. The goal of the research is to develop mathematical models of ground objects of station automation to enhance the functional safety of MCS systems. The object of the study is the process of functioning of ground devices in electric centralization systems. The subject of the study is the methods and means of enhancing the functional reliability of MCS systems. Research methods include analysis, development, mathematical modeling of turnout operation, exit signals, and rail circuits, and the development of methods for coordinating the operation of modules and the central processor with discrete automata.
Application of Endless Discrete Automata for Studying the Operation of Outdoor Electric Centralization Devices
Keywords: мікропроцесорна централізація; математична модель; напільні пристрої; стрілка; світлофор; рейкове коло; microprocessor centralization; mathematical model; ground devices; turnout; signal light; rail circuit; ВКР; КАТ; TECHNOLOGY::Information technology::Telecommunication