Удосконалення роботи тональних рейкових кіл за рахунок використання методів цифрової обробки сигналів - Леонов, Максим Вадимович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2021)
UK: Магістерська робота виконана на 52 сторінках, містить 6 таблиць, 18 рисунків, 15 джерел літератури. У магістерській роботі була проаналізована робота тональних рейкових кіл, а також їхніх приймачів. Виявлені недоліки застосування приймачів сигналу на базі пасивних елементів: висока вартість, нестабільність значень параметрів та інші. Зроблений висновок щодо покращення роботи приймача за рахунок використання методів цифрової обробки сигналів. Були розглянуті методи вибору і проектування цифрових фільтрів. Проведена розробка цифрового приймача на базі мікроконтролера dsPIC30F1010 з вбудованими аналогово-цифровим перетворювачем та цифровим сигнальним процесором, що робить його найкращим вибором для нашої задачі. Мета. Розробка приймача для тональних рейкових кіл з використанням цифрової обробки сигналів. Галузь застосування. Автоматика на залізничному транспорті. Висновок. Використання цифрового приймача для тональних рейкових кіл замість аналогового має ряд переваг: універсальність цифрового приймача, що дозволить використовувати всього лише один тип приймача для різних частот; значне зниження потужності споживання; зменшення ваго-габаритних параметрів; широкий температурний діапазон роботи приймача; стабільність роботи у широкому діапазоні напруги живлення.

EN: The master's thesis is made on 52 pages, contains 18 figures, 6 tables and 15 sources of literature. In the master's thesis the work of voice-frequency track circuits, as well as their receivers was analyzed. The disadvantages of using signal receivers based on passive elements: high cost, instability of parameter values etc. The conclusion on improvement of work of the receiver at the expense of use of methods of digital signal processing is made. Methods for selecting and designing digital filters were considered. We have developed a digital receiver based on the dsPIC30F1010 microcontroller with built-in analog-to-digital converter and digital signal processor, which makes it the best choice for our task. The purpose of the study is development of a receiver for tone track circuits using digital signal processing. Field of application. Automation on railway transport. Conclusion. There are a number of advantages to using a digital receiver for tone circuits instead of analog: the versatility of a digital receiver, which will allow you to use only one type of receiver for different frequencies; significant reduction in power consumption; reduction of weight and dimensional parameters; wide temperature range of the receiver; stability of operation in a wide range of supply voltage.
The Digital Methods of Signal Processing use for a Work Improvement of Voice-Frequency Track Circuits
Keywords: тональні рейкові кола; цифрова обробка сигналу; цифровий фільтр; цифровий сигнальний процесор; dsPIC-мікроконтролер; аналого-цифровий перетворювач; voice-frequency track circuits; digital signal processing; digital filter; digital signal processor; dsPIC microcontroller; analog-to-digital converter; ВКР; КАТ