Підвищення довговічності ремінних передач роторних пил гарячої різки - Білодіденко, Сергій Валентинович; Іщенко, Анатолій О.; Кравченко, Володимир М.; Капустін, Станіслав В. (ДВНЗ «ПДТУ», Дніпро, 2026)
UKR: Для сучасного прокатного виробництва актуальним є питання міцності та надійності конструкцій роторних пил, які призначені для різання металопрокату. Залишалися невирішеними питання надійності вузлів роторних та вдосконалення режимів різання, зокрема швидкості обертання пильного диска. Але за останні пів століття суттєвих змін у питанні вдосконалення конструкцій пил та режимів різання не відбулося. При аналізі використовуваних конструкцій пилок визначено конструктивні та технологічні недоліки в роботі пил гарячого різання прокату, тому є доцільною подальша робота з удосконалення як обладнання для різання прокату так і технології розкрою прокату. Враховуючи те, що тривалість різання це короткочасний процес (триває 0,1 сек.), то при визначенні реакцій в опорах дискового валу, що виникають під дією сил різання, можливо розглядати процес різання як ударне явище. В процесі експлуатації у конструкціях роторних пил гарячого різання через специфічні умови різання були виявлені слабкі ланки, що вимагають подальшого вдосконалення. Оскільки під час різання відбувається зниження оборотів дискового валу, так звана просадка за швидкістю, яка є одним з негативних факторів, який знижує надійність роторної пили. Просадка за швидкістю не тільки зменшує продуктивність роторних пил, але й викликає інтенсивне проковзування ременів в ремінній передачі механізму обертання диска. Це в свою чергу призводить к зносу як шківів так і потребує регулярної заміни зношених ременів. Для вирішення проблем зі швидким зношуванням деталей привода роторної пили, які викликані зниженням оборотів дискового валу (просадкою за швидкістю) під час різання, що дає різницю між кутовими швидкостями дискового валу і валу двигуна, у ПДТУ був розроблений режим роботи приводу пили, який дозволить позбавитись виникаючої різниці швидкостей валів під час різання за рахунок вимикання двигуна на час коли виконується безпосередньо розкрий прокату, що є можливим за рахунок накопиченої на холостому ході кінетичної енергії маховиками привода диска пили. Запропонований спосіб різання гарячого прокату дисковою пилою, при якому підвищиться ефективність процесу розкрою прокату за рахунок збільшення міжремонтного періоду пристрою завдяки усуненню сильного проковзування ременів приводу роторної пили.

ENG: For modern rolling production, the issue of strength and reliability of rotary saw designs, which are intended for cutting rolled metal, is relevant. The issues of reliability of rotary units and improvement of cutting modes, in particular the speed of rotation of the saw blade, remained unresolved. But over the past half century, there have been no significant changes in the issue of improving saw designs and cutting modes. When analyzing the saw designs used, structural and technological shortcomings in the operation of hot cutting saws for rolled metal were identified, therefore it is advisable to continue work on improving both the equipment for cutting rolled metal and the technology of cutting rolled metal. Considering that the cutting duration is a short-term process (lasts 0.1 sec.), when determining the reactions in the disk shaft supports that arise under the action of cutting forces, it is possible to consider the cutting process as a shock phenomenon. During operation, weak links were identified in the designs of hot cutting rotary saws due to specific cutting conditions, which require further improvement. Since during cutting there is a decrease in the speed of the disk shaft, the so-called speed drawdown, which is one of the negative factors that reduces the reliability of the rotary saw. Speed drawdown not only reduces the productivity of rotary saws, but also causes intensive slipping of belts in the belt drive of the disk rotation mechanism. This in turn leads to wear of both pulleys and requires regular replacement of worn belts. To solve the problems with rapid wear of the rotary saw drive parts, which are caused by a decrease in the speed of the disk shaft (speed drop) during cutting, which gives a difference between the angular velocities of the disk shaft and the engine shaft, PSTU developed a saw drive operating mode that will allow getting rid of the resulting difference in shaft speeds during cutting by turning off the engine for the time when the rolled metal is directly cut, which is possible due to the kinetic energy accumulated during idling by the flywheels of the saw disk drive. A method of cutting hot rolled metal with a circular saw is proposed, which will increase the efficiency of the rolled metal cutting process by increasing the device's maintenance interval due to the elimination of strong slippage of the rotary saw drive belts.
Reliability Issues of Belt Transmissions of Hot Cutting Rotary Saws
С. Білодіденко: ORCID 0000-0002-5768-594X; В. Кравченко: ORCID 0009-0006-5318-6277; С. Капустін: ORCID 0009-0000-4204-8449
Keywords: розкрий; різання; якість; надійність; продуктивність; металопрокат; пилки; недоліки; cut; cutting; quality; reliability; productivity; metal rolling; saws; shortcomings; КГМ; TECHNOLOGY; TECHNOLOGY::Engineering mechanics; TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Mechanical manufacturing engineering