До проблем відтворення національного капіталу в умовах глобально-локальних викликів: про національну складову продуктивного і товарного капіталу України - Тарасевич, Віктор Миколайович (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, Київ, 2026)
UKR: Розглянуто низку актуальних проблем відтворення національного капіталу в умовах глобально-локальних викликів. Окреслено дослідницькі межі ортодоксальних моделей бізнес-циклу, економічного зростання, загальної рівноваги і «витрати-випуск», зокрема, їх зосередженість на емпіричній і прикладній проблематиці й певна відстороненість від фундаментального теоретичного аналізу. Актуалізовано теорію відтворення продуктивного, товарного і суспільного капіталу в контексті конкретно-історичного стану національної економіки. Увагу акцентовано на: а) причинах порівняно низької будови національного продуктивного капіталу, погіршення якісного складу основного капіталу (витоки й вилучення з кругообороту капіталу, девіантні конкурентні дії іноземного капіталу, порівняно низький рівень професійності вітчизняних підприємців тощо); б) небезпечній тенденції денаціоналізації капіталу країни і способах трансформації національного привласнення в іноземне, асиміляції кругооборотом іноземного капіталу кругообороту національного капіталу як важливих причин гальмування і мутації промислового циклу національного капіталу; в) диспропорціях у співвідношенні: вартості річного продукту суспільного капіталу й обсягу грошової маси; виробництва і споживання предметів розкоші й звичайних предметів споживання; реальної заробітної плати найманих робітників і вартості їх робочої сили, а також г) впливі зазначених диспропорцій на відтворення індивідуального і суспільного капіталу. Запропоновано рекомендації щодо прискореного розширеного відтворення національного капіталу, його внутрішньої та зовнішньої експансії (націоналізація держави і помірна державна капіталізація економіки, каналізація джерел розширеного відтворення, вирощування критичної маси національних чемпіонів, перехід до мобілізаційно-ліберальної економічної політики, розробка і реалізація державної програми розвитку національного капіталу тощо).

ENG: A number of relevant problems of reproduction of national capital under global-local challenges are considered. The research boundaries of orthodox models of business cycle, economic growth, general equilibrium and "input-output" are outlined, in particular, their focus on empirical and applied issues and a certain detachment from fundamental theoretical analysis. The theory of reproduction of productive, commodity and social capital is updated in the context of the specific historical state of the national economy. Attention is focused on: a) the reasons for the relatively low composition of national productive capital, the deterioration of the qualitative structure of fixed capital (outflows and withdrawals from the circuit of capital, deviant competitive actions of foreign capital, the relatively low level of professionalism of domestic entrepreneurs, etc.); b) the dangerous trend toward denationalization of the country's capital and the ways of transforming national appropriation into foreign appropriation, assimilation of the circuit of national capital by the circuit of foreign capital as important reasons for the slowdown and mutation of the industrial cycle of national capital; c) the imbalances in the ratio of: the value of the annual product of social capital to the volume of the money supply; the production and consumption of luxury goods to those of ordinary consumer goods; the real wages of hired workers to the value of their labor-power, and d) the impact of these imbalances on the reproduction of individual and social capital. Recommendations are proposed for the accelerated expanded reproduction of national capital, its internal and external expansion (nationalization of the state and moderate state capitalization of the economy, channeling of expanded reproduction sources, growing a critical mass of national champions, transition to a mobilization-liberal economic policy, development and implementation of a state program for the development of national capital, etc.).
To the Problems of Reproduction of National Capital under Global-Local Challenges: On the National Component of Ukraine’s Productive and Commodity Capital
В. Тарасевич: ORCID 0000-0002-6997-0166
Keywords: бізнес-цикл; економічне зростання; економіко-математичні моделі; продуктивний; товарний; суспільний капітал; неоіндустріальний і смарт-капітал; кругооборот і оборот капіталу; відтворення капіталу; будова капіталу; державно-національне і державно-капіталістичне привласнення; мобілізаційно-ліберальний тип економічної політики; business cycle; economic growth; economic mathematical models; productive; commodity; social capital; neo-industrial and smart capital; circuit and turnover of capital; reproduction of capital; composition of capital; state-national and state-capitalist appropriation; mobilization-liberal type of economic policy; КМЕУіСГД; SOCIAL SCIENCES; SOCIAL SCIENCES::Business and economics