Використання засобів CrossFit у фізкультурно-оздоровчих заняттях із жінками першого періоду зрілого віку - Сидорчук, Тетяна; Анастасьєва, Зінаїда; Хаджинов, Валерій Анастасійович; Чекмарьова, Наталія Григорівна (Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту, 2021)
UKR: Вступ і мета дослідження. У статті представлено обгрунтування фітнес-програми CrossFit для покращення функціонального стану жінок першого періоду зрілого віку. Мета – визначити вплив фітнес-програми CrossFit на організм жінок першого періоду зрілого віку. Матеріал і методи. У ході дослідження використано методи: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, антропометричні методи, фізіологічні методи, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. У досліджені взяли участь 36 жінок 22 – 29 років. Протягом експерименту досліджені були розподілені на контрольну та експериментальну групи по 18 жінок у кожній. Для жінок експериментальної групи запропоновано шість комплексів CrossFit, які виконувалися на кожному окремому занятті, для жінок контрольної групи – заняття на кардіотренажерах. Кратність занять в обох групах – три рази на тиждень по 60 хвилин. Тривалість експерименту – шість місяців. Результати. У експериментальній групі визначено достовірне зниження маси тіла, ЧСС та артеріального тиску. Достовірно збільшилися функціональні проби і з затримкою дихання – Штанге та Генча. Покращилая фізична роботоздатність. Висновки. Отримані дані дають підстави для використання фітнес-програми CrossFit у фізкультурно-оздоровчій діяльності жінок першого періоду зрілого віку.

ENG: Introduction and purpose of the study. The article presents the rationale for the CrossFit fitness program to improve the functional state of adult women. The purpose is to determine the impact of the CrossFit fitness program on the body of adult women. Material and methods. In the course of the research, the following methods were used: analysis and generalization of scientific and methodological literature, pedagogical observation, anthropometric methods, physiological methods, pedagogical experiment, methods of mathematical statistics. The study involved 36 women of 22-29 years old. During the experiment, the subjects were divided into control and experimental groups with 18 women in each one. For women in the experimental group, six CrossFit complexes were offered. They were performed at each class. Exercises on cardiovascular equipment were offered for women in the control group. The frequency of classes in both groups was three times per week for 60 minutes. The experiment lasted six months. Results. In the experimental group, a significant decrease in body weight, heart rate and blood pressure was determined. Functional tests with breath holding – Shtange and Gencha significantly increased. Physical performance has been improved. Conclusions. The data obtained provide grounds for the use of the CrossFit fitness program in the physical culture and health-improving activities for adult women.
Keywords: фітнес-програма; жінки; фізкультурно-оздоровчі заняття; фітнес-клуб; fitness program; women; health and fitness classes; fitness club; КФКС