Зміни в підходах до забезпечення радіаційної безпеки згідно рекомендацій міжнародної комісії з радіаційного захисту - Сухий, Костянтин Михайлович; Бєліков, А. С.; Пилипенко, О. В.; Рибалка, К. А.; Андрєєва, А. В. (ННІ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», Дніпро, 2025)
UKR: Постановка проблеми. Рекомендації Міжнародної комісії з радіаційного захисту – це науково обґрунтовані дослідження незалежної, міжнародної, неурядової організації науковців, яка надає рекомендації з радіаційного захисту в різних сферах життя та діяльності людини при взаємодії з навколишнім середовищем, з флорою, фауною та людиною. МКРЗ розробляє принципи та підходи до радіаційного захисту, які використовуються урядами та недержавними організаціями по всьому світу для встановлення законодавчих норм, стандартів і процедур безпеки. Мета статті полягає в проведенні всебічного аналіз публікацій Міжнародної комісії з радіаційного захисту з початку її перших звітів і до випуску останніх звітів в період 2020−2024 рр., визначити які з цих рекомендацій та встановлених регламентів були застосовані в національних нормативно-правових документах України, дослідити їх вплив на певні сфери діяльності в системі «Людина – навколишнє середовище – джерела іонізуючого випромінювання». Задачі статті. Провести поетапний аналіз виданих Рекомендацій МКРЗ по роках; побудувати блок-схеми підходів радіаційного захисту різних галузей таких як медицина, радіоактивні відходи, моніторинг територій тощо; визначити вплив виданих рекомендацій на формування, редакцію і сталий розвиток національних нормативно-правових документів України. Висновки. Розроблені в статті блок-схемах наглядно показують, як змінювались публікації МКРЗ і до яких подальших досліджень підштовхували. Спираючись на нові дослідження, які вийшли за останні 10−15 років, з’явилась життєва та професійна потреба розробити нові Норми радіаційної безпеки, Основні санітарні правила та Державні будівельні норми з питань радіаційної безпеки в будівництві, із введенням таких термінів як: адміністративні та об’єктові рівні доз, модель зовнішнього та внутрішнього опромінення персоналу, протокол дії, стандартна людина, референтний вік, індивідуальні об’єктові ризики, метаболізм радіонуклідів в організмі, фантом людини та ввести інші терміни та визначення в нормативні документи України.

ENG: Problem statement. Recommendations of the International Commission on Radiation Protection are scientifically based studies of an independent, international, non-governmental organization of scientists, which provides recommendations on radiation protection in various spheres of human life and activity when interacting with the environment, with flora, fauna and man. The ICRC develops principles and approaches to radiation protection that are used by governments and non-governmental organizations around the world to establish legislative norms, standards and safety procedures. The purpose of the article is to conduct a comprehensive analysis of the publications of the International Commission on Radiation Protection from the beginning of its first reports to the release of the latest reports in the period 2020−2024, to determine which of these recommendations and established regulations were applied in the national normative legal documents of Ukraine and to investigate their impact on certain spheres of activity in the system “Man − environment − sources of ionizing radiation”. Tasks of the article. Carry out a step-by-step analysis of the issued ICRP Recommendations by year; to build block diagrams of radiation protection approaches in various fields such as medicine, radioactive waste, territory monitoring, etc.; to determine the impact of the issued recommendations on the formation, editing and sustainable development of national regulatory and legal documents of Ukraine. Conclusions. The block diagrams developed in the article clearly show how the ICRC publications changed and what further research was encouraged. Based on new researches that have come out in the last 10−15 years, there was a vital and professional need to develop new Radiation Safety Norms, Basic Sanitary Rules and State Building Regulations on radiation safety in construction, with the introduction of such terms as: administrative and object dose levels, model of external and internal exposure of personnel, protocol of action, standard person, reference age, individual object risks, human phantom and introduce other terms and definitions into regulatory documents of Ukraine.
Changes in Approaches to Ensuring Radiation Safety According to the Recommendations of the International Commission on Radiation Protection
К. Сухий: ORCID 0000-0002-4585-8268; А. Бєліков: ORCID 0000-0001-5822-9682; О. Пилипенко: ORCID 0009-0007-2987-7905; К. Рибалка: ORCID 0000-0001-7049-6871; А. Андрєєва: ORCID 0000-0002-0361-5436
Keywords: радіаційний захист; іонізуюче випромінювання; Міжнародна комісія з радіаційного захисту; моніторинг; radiation protection; ionizing radiation; International Commission on Radiation Protection; monitoring; КГВ; TECHNOLOGY::Other technology::Environmental engineering