Відкриті освітні ресурси – важлива адженда бібліотеки закладу вищої освіти - Білоус, Валентина Степанівна; Бучацька, Світлана Михайлівна; Матієнко, Олена Степанівна; Залєсова, Ірина Віталіївна; Матієнко, В'ячеслав Леонідович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2025)
UKR: У рамках дослідження автори проаналізували роль бібліотеки ВДПУ у формуванні середовища відкритих освітніх ресурсів та зробили спробу оцінити їх ефективність. Для оцінки даних на основі використання інтернет-ресурсів бібліотеки було використано описову статистику та методи спостереження. Результати дослідження показали поступове впровадження принципів відкритої освіти в педагогічному університеті, що є вигідним як для студентів, так і для викладачів, оскільки вони отримують вільний доступ до відповідного освітнього контенту, одночасно підвищуючи інституційну репутацію університету та бібліотечних фахівців.

ENG: As part of their research, the authors analyzed the role of the VSPU library in creating an open educational resources environment and sought to assess their effectiveness. To assess data based on the Library internet resources usage descriptive statistics and observation methods were exploited. The findings revealed the gradual implementation of the principles of OE in the pedagogical university, which is beneficial for both students and educators to get free access to relevant educational content, while enhancing institutional reputation of the university and library professionals.
Open Educational Resources – a Key Agenda for University Libraries
В. Білоус: ORCID 0000-0003-2998-400X; С. Бучацька: ORCID 0000-0001-6063-5858; О. Матієнко: ORCID 0000-0002-4007-3437; І. Залєсова: ORCID 0009-0008-4886-0815; В. Матієнко: ORCID 0009-0000-6624-8461
Keywords: відкрита освіта (OE); відкриті освітні ресурси (OER); бібліотека ВДПУ; цифровий контент; інституційний репозитарій; Open Education (OE); Open Educational Resources (OER); the VSPU Library; digital content; institutional repository; SOCIAL SCIENCES; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Library and information science