Дослідження функціональних станів особистості в умовах трудової діяльності - Шевяков, Олексій Володимирович; Бабатенко, Олександр Васильович; Шрамко, Ігор Анатолійович (Ін-т психології ім. Г. С. Костюка НАПН України, Полтав. нац. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка, Київ, 2020)
UKR: У статті проаналізовано основні теоретичні підходи до психологічної регуляції функціональних станів фахівців в умовах виробничої діяльності. Мета статті полягає у визначенні сутності психологічної регуляції функціональних станів особистості й розкритті її особливості в умовах трудової діяльності. Розроблено огляд методів дослідження функціонального стану і класифікацію методичних підходів, викладені їх основні положення. Обгрунтовано доцільність використання методу довільної психологічної саморегуляції для вирішення завдань психологічного забезпечення соціальної підтримки особистості. Розглянуто основні шляхи та засоби оптимізації і профілактики несприятливих функціональних станів, здійснення психологічного аналізу діяльності фахівців, вивчення досвіду застосування засобів оптимізації для усунення несприятливих психологічних станів особистості в таких галузях науки як психологія праці, психогігієна, медицина, психологія та психофізіологія праці. Встановлено, що реалізація коригуючих впливів на функціональний стан в умовах професійної діяльності може бути здійснена за допомогою методу довільної психічної регуляції стану, який на сьогодні є найбільш актуальним і перспективним психологічним засобом оптимізації. Зазначений метод є ефективним для усунення несприятливих психологічних станів (перевтоми, нервово-психічної напруги, гіперкінезії, монотонії). Його використання складає перспективу подальших досліджень у контексті психологічного забезпечення соціальної підтримки фахівців. Застосування елементів психологічного забезпечення професійної діяльності фахівців у поєднанні з організаційними заходами дають можливість здійснювати контроль за динамікою працездатності та створювати більш оптимальні умови праці. Нагальна потреба в використанні профілактичних та корекційних заходів для оптимізації функціональних станів особистості досить значна, оскільки діяльність фахівців проходить в умовах впливу комплексу різноманітних соціально-психологічних, технічних, природних та інших чинників, які призводять до зниження рівня працездатності. Все це з особливою гостротою підкреслює необхідність створення відповідної психопрофілактичної системи оптимізації психологічного стану фахівців.

ENG: The main theoretical approaches to the psychological regulation of the specialists functional states in the conditions of production activity are analyzed in the article. The purpose of the article is to determine the essence of psychological regulation of the individual functional states and to reveal its peculiarities in the conditions of work. An overview of functional state research methods and methodological approaches classification is developed, their main provisions are outlined. The expediency of voluntary psychological self-regulation method using for solving the problems of psychological support of personality is substantiated. The basic ways and means of unfavorable functional states optimization and prevention, psychological analysis of activity of specialists realization, application of optimization tools for elimination of personality’s unfavorable psychological states in such branches of science as psychology of labor, psychohygiene, medicine, psychology and psychophysiology experience studying are considered. It is established that corrective influences on the functional state in the conditions of professional activity realization can be carried out by voluntary mental regulation of the condition method, which is today the most relevant and promising psychological means of optimization. This method is effective for the elimination of adverse psychological conditions (fatigue, neuro-psychological tension, hyperkinesia, monotony). Its use provides the prospect of further research in the context of psychological support for social support professionals.
Esearch of Personality’s Functional States in Labor Conditions
О. Шевяков: ORCID 0000-0001-8348-1935; О. Бабатенко: ORCID 0000-0003-1835-6606; І. Шрамко: ORCID 0000-0002-2850-6535
Keywords: довільна саморегуляція; психологічний стан; трудова діяльність; психологічне забезпечення; соціальна підтримка особистості; arbitrary self-regulation; psychological state; work activity; psychological support; social support of the individual; КФОП; SOCIAL SCIENCES; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology