Комплексна оцінка якості наданих послуг пасажирам залізничного транспорту, як стратегічний інструмент для забезпечення економічного успіху залізничних підприємств - Руденко, Марина Вадимівна (Хмельницький національний університет, 2024)
UKR: У статті розглядається важлива проблематика оцінки якості послуг у сфері пасажирського залізничного транспорту. Автор статті вирішує цю проблему, розробивши та запропонувавши модифіковану методику оцінки якості послуг пасажирських перевезень залізничним транспортом. Основною метою дослідження було визначення інтегрального показника якості послуг за допомогою економіко-математичної моделі. У статті надається детальна характеристика сутності та особливостей розробленої методики, виокремлюються ключові аспекти оцінки якості послуг пасажирських перевезень залізничним транспортом. Велика увага приділяється аналізу та визначенню переваг запропонованого підходу в порівнянні з існуючими методиками, зокрема у виборі показників для оцінки якості послуг пасажирських перевезень залізничним транспортом. Розглядаються особливості оцінки якості послуг на трьох ключових етапах: до поїздки, під час поїздки та після поїздки, зокрема з урахуванням специфіки залізничного транспорту. Отримані результати дозволяють визначити інтегральний показник, який відображає загальний рівень якості обслуговування пасажирів на всіх етапах. Висвітлення особливостей запропонованої методики та її ефективність в контексті залізничного транспорту дозволяють автору зробити обґрунтовані висновки про рівень обслуговування пасажирів та визначити напрямки для подальших досліджень в даній області. Розроблена методика відкриває нові можливості для збору та аналізу даних щодо якості обслуговування пасажирів на залізничному транспорті, сприяючи подальшій оптимізації та покращенню пасажирських перевезень АТ «Укрзалізниця».

ENG: The article addresses the important issue of assessing service quality in the railway passenger transport sector. The author of the article tackles this problem by developing and proposing a modified methodology for evaluating the quality of passenger transport services by rail. The main goal of the research was to determine an integrated indicator of service quality using an economic-mathematical model. The article provides a detailed description of the essence and peculiarities of the developed methodology, highlighting key aspects of assessing the quality of railway passenger transport services. Special attention is paid to the analysis and determination of the advantages of the proposed approach compared to existing methodologies, particularly in the selection of indicators for assessing the quality of railway passenger transport services. The features of service quality assessment at three key stages: before the trip, during the trip, and after the trip, are discussed, taking into account the specifics of railway transport. The obtained results allow determining an integrated indicator reflecting the overall level of passenger service at all stages. The elucidation of the peculiarities of the proposed methodology and its effectiveness in the context of railway transport allows the author to draw reasoned conclusions about the level of passenger service and identify directions for further research in this area. The developed methodology opens up new opportunities for collecting and analyzing data on the quality of passenger service in railway transport, contributing to further optimization and improvement of passenger transportation by «Ukrzaliznytsia»
Comprehensive Assessment of the Quality of Services Provided to Railway Passengers as a Strategic Tool for Ensuring the Economic Success of Railway Enterprises
М. Руденко: ORCID 0000-0003-1135-0295
Keywords: якість послуг; пасажирські перевезення; залізничний транспорт; математико-статистичний аналіз; економіко-математична модель; інтегральний показник; service quality; passenger transportation; railway transport; mathematical-statistical analysis; economicmathematical model; integral indicator; КФОП