Вибір електропривода поворотного круга та дослідження його енергетичних показників - Ліньов, Олександр Володимирович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2022)
UKR: Дипломна бакалаврська робота виконана на 48 сторінках, містить 15 ілюстрацій, 3 таблиці та 18 використаних джерел. В роботі проведено аналіз можливих схемних та компонувальних рішень електроприводів поворотного кругу для розвороту локомотиву в умовах обмеженого простору. Конструкція поворотного круга виконана у вигляді платформи, яка центральною частиною опирається на стандартний крановий опорно-поворотний пристрій, краї платформи лежать на стандартних кранових візках з колесом діаметром 400 мм. Таке рішення дозволяє уніфікувати несучу конструкцію круга, що дозволяє суттєво зменшити капітальні затрати. Привод платформи редукторний і має два асинхронних двигуна, по одному на візок. Живлення двигунів забезпечує керований напівпровідниковий перетворювач, система керування якого тісно інтегрована в систему керування механізмом в цілому. Застосування сучасного контролера в купі з регульованим електроприводом та з безконтактними давачами положення платформи дозволило побудувати високоефективну, функціональну та надійну систему. Мета дослідження ‒ вибір електропривода поворотного круга та дослідження його енергетичних показників. Об’єкт розробки ‒ електропривод поворотного круга рейкового транспорту.

ENG: Thesis is completed on 48 pages, contains 15 illustrations, 3 tables and 18 sources used. In the bachelor's work the analysis of possible circuit and layout decisions of electric drives of a rotary circle for reversal of a locomotive in the conditions of limited space is carried out. The design of the rotary wheel is made in the form of a platform, the central part of which rests on a standard crane support-rotary device, the edges of the platform lie on standard crane trolleys with a wheel diameter of 400 mm. This solution allows you to unify the load-bearing structure of the circle, which significantly reduces capital costs. The drive of a platform is reductive and has two asynchronous motors, one on the cart. The motors are powered by a controlled semiconductor converter, the control system of which is closely integrated into the control system of the mechanism as a whole. The use of a modern controller in a heap with an adjustable electric drive and contactless position sensors of the platform allowed to build a highly efficient, functional and reliable system. The purpose of the study - the choice of electric rotary circuit and study of its energy performance. The object of development is the electric drive of the turning circle of rail transport.
Selection of the Electric Drive for Turntable and Study of its Energy Indicators
Keywords: поворотний круг; поворотна платформа; електропривод; схема управління; алгоритм rotary wheel; rotary platform; electric drive; control scheme; algorithm; КЕТЕМ