Дослідження ефективності засобів синхронізації потоків в ОС QNX - Сєнін, Дмитро Святославович (Дніпровський національний університет залізничного транспорту ім. акад. В. Лазаряна, Дніпро, 2020)
UK: Об’єктом даного дослідження є статистична обробка отриманих часових характеристик роботи примітивів синхронізації в операційній системі QNX. Метою даної роботи є порівняння часу виконання різноманітних примітивів синхронізації в операційній системі реального часу QNX на різних типах задач з метою визначення який з примітивів є найбільш ефективний в кожному з протестованих випадків. У даній роботі виконано статистичний аналіз часових характеристик роботи обраних примітивів синхронізації кожним з потоків на певній виборці даних та загалом. Аналіз часових характеристик роботи примітивів синхронізації було проведено для 3 типів задач. Результати були отримані в ОС QNX та оброблені за допомогою програми Excel 2016. Доцільність використання того чи іншого примітиву синхронізації в залежності від складності задачі загалом є дослідженою, проте не в операційних системах реального часу. Дане дослідження робить свій внесок розробку рекомендацій щодо застосування примітивів синхронізації в протестованих типах задач.

EN: The object of this study is the statistical processing of the obtained time characteristics of the synchronization primitives in the QNX operating system. The aim of this work is to compare the execution time of different synchronization primitives in the QNX real-time operating system on different types of tasks in order to determine which of the primitives is the most effective in each of the tested cases. In this paper, a statistical analysis of the time characteristics of the selected synchronization primitives by each of the threads on a particular data sample and in general. The analysis of time characteristics of operation of synchronization primitives was carried out for 3 types of tasks. The results were obtained in QNX OS and processed using Excel 2016. The feasibility of using a particular synchronization primitive depending on the complexity of the problem is generally studied, but not in real-time operating systems. This study contributes to the development of recommendations for the use of synchronization primitives in the tested types of tasks.
Research of Efficiency Threads Synchronization Primitives in OS QNX
Keywords: операційні системи реального часу (RTOS); задачі реального часу; примітиви синхронізації; статистичний аналіз; real-time operating systems (RTOS); real-time tasks; synchronization primitives; statistical analysis; ВКР