Моделювання потенційних потоків контейнерів територією України - Тігов, Олексій Георгійович; Мазуренко, Олександр Олександрович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2025)
UKR: Мета. Контейнерні транспортно-логістичні лінії у глобальних ланцюгах постачання є результатом інтеграції морського та наземного транспорту. Це твердження набуває особливої актуальності для України. Наша країна має прямий вихід до Чорного моря, яке є частиною системи сполучення зі Світовим океаном. Унікальне геополітичне положення України, розташованої на перетині ключових наземних шляхів Євразійського континенту та з доступом до Світового океану, створює сприятливі умови для розвитку великих контейнерних хабів. Це, в свою чергу, відкриває значні перспективи для залучення суттєвої частки глобальних контейнерних потоків між країнами Азії та Європи. Метою даного дослідження є розробка гравітаційних моделей для аналізу та прогнозування потенційних контейнерних потоків через територію України. Методи. В процесі дослідження використано метод гравітаційного моделювання, який вважається одним із найпростіших способів прогнозування. Хоча цей метод поступається в точності альтернативним підходам, але він залишається ефективним за умов обмежених дослідницьких ресурсів і допустимості певних похибок. У таких випадках гравітаційні моделі часто використовуються як основний інструмент аналізу. Зважаючи на складність і обмежену доступність інформації, характерну для оцінки глобальних ланцюгів постачання, застосування гравітаційного підходу для прогнозування потенційних контейнерних потоків через територію України видається доцільним. Результати. За допомогою розробленої гравітаційної моделі визначено потенційні потоки контейнерів між основними економічними регіонами світу. Модель є оптимізаційною задачею лінійного програмування, де критерієм оптимальності виступає мінімізація дисперсії відхилень між розрахунковими та статистичними даними обсягів відправлень і прибуття контейнерів. Моделювання показало, що потенційно територією України може проходити: 1) у напрямку Східної Азії до країн Єврозони – до 112,9 млн TEU на рік; 2) у зворотному напрямку, з країн Єврозони до Східної Азії – до 99,9 млн TEU на рік. Наукова новизна. Вперше застосовано оптимізаційну гравітаційну модель для прогнозування потенційних контейнерних потоків через територію України в умовах обмеженої доступності інформації та ресурсів. Практична значимість. Розроблені математичні моделі дозволяють на практиці на основі відкритих даних сформувати потенційні потоки контейнерів для будь-якого регіону планети.

ENG: Purpose. Container transport and logistics lines in global supply chains are the result of the integration of sea and land transport. This statement is of particular relevance for Ukraine. Our country has direct access to the Black Sea, which is part of the system of communication with the World Ocean. The unique geopolitical position of Ukraine, located at the intersection of key land routes of the Eurasian continent and with access to the World Ocean, creates favorable conditions for the development of large container hubs. This, in turn, opens up significant prospects for attracting a significant share of global container flows between the countries of Asia and Europe. The purpose of this study is to develop gravity models for analyzing and forecasting potential container flows through the territory of Ukraine. Methods. The research used the gravity modeling method, which is considered one of the simplest forecasting methods. Although this method is inferior in accuracy to alternative approaches, it remains effective under conditions of limited research resources and tolerance of certain errors. In such cases, gravity models are often used as the main analysis tool. Given the complexity and limited availability of information typical for assessing global supply chains, the use of the gravity approach to forecast potential container flows through the territory of Ukraine seems appropriate. Results. Using the developed gravity model, potential container flows between the main economic regions of the world were determined. The model is an optimization problem of linear programming, where the optimality criterion is the minimization of the variance of deviations between the calculated and statistical data on the volumes of container departures and arrivals. The modeling showed that potentially the territory of Ukraine can pass: 1) in the direction of East Asia to the Eurozone countries - up to 112.9 million TEU per year; 2) in the opposite direction, from the Eurozone countries to East Asia - up to 99.9 million TEU per year. Scientific novelty. For the first time, an optimization gravity model was applied to predict potential container flows through the territory of Ukraine under conditions of limited availability of information and resources. Practical significance. The developed mathematical models allow, in practice, based on open data, to form potential container flows for any region of the planet.
Simulation of Potential Flows of Containers through the Territory of Ukraine
О. Тігов: ORCID 0009-0003-6193-4915; О. Мазуренко: ORCID 0000-0001-5591-1790
Keywords: мультимодальні перевезення; контейнерні перевезення; гравітаційна модель; кореспонденція вантажопотоків; оптимізаційна задача лінійного програмування; multimodal transportation; container transportation; gravity model; cargo flow correspondence; linear programming optimization problem; КТВ; TECHNOLOGY; TECHNOLOGY::Industrial engineering and economy; TECHNOLOGY::Industrial engineering and economy::Industrial organisation, administration and economics