Теоретичні засади збалансованого розвитку потенціалу національної туристичної галузі - Юхновська, Юлія Олександрівна (Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Дніпро, 2020)
UK: Мета. Розробка теоретичних та практичних положень та рекомендацій, які направлені на формування моделі збалансованого розвитку потенціалу національної туристичної галузі. Методологічну основу дослідження склали системний підхід, метод економічного аналізу та економічного моделювання, методи, які прийняті в теорії прийняття рішень. Результати. В роботі проаналізовано теоретичні підходи до визначення поняття «збалансований розвиток потенціалу національної туристичної галузі» та виділені основні характерні риси та фактори впливу на формування збалансованості розвитку потенціалу туристичної галузі; запропоновано концептуальну модель збалансованого розвитку потенціалу туристичної галузі України та її регіонів. Наукова новизна. Уточнена дефініція «збалансований розвиток потенціалу національної туристичної галузі», визначено взаємозв’язок між її компонентами на основі багатокритеріального підходу, що дозволило визначити перспективи збалансованості розвитку потенціалу туристичної галузі країни та її регіонів та шляхи їх досягнення. Сформовано концептуальну модель збалансованого розвитку потенціалу національної туристичної галузі, яка базується на реалізації трьох логічно взаємопов’язаних блоків: підготовчого, пов’язаного з розробкою стратегічної Дорожньої карти збалансованого розвитку, блока формування складу індикаторів збалансованості та блоку функціонування, який направлений на вибір оптимального інструментарію збалансованого розвитку потенціалу туристичної галузі. Практична значимість. Використання наведених пропозицій дозволить владі країни та керівництву туристичних підприємств приймати науково-обґрунтовані та організаційні рішення щодо збалансованого розвитку потенціалу туристичної галузі України на перспективу та сприятимуть зміцненню туристичного потенціалу України, сприяти соціально-економічному збалансованому розвитку територій і водночас відіграти значну роль у подальшому збалансованому розвитку туристичної галузі.

RU: Цель. Разработка теоретических и практических положений и рекомендаций, направленных на формирование модели сбалансированного развития потенциала национальной туристической отрасли. Методологическую основу исследования составили системный подход, метод экономического анализа и экономического моделирования, методы, принятые в теории принятия решений. Результаты. В работе проанализированы теоретические подходы к определению понятия «устойчивое развитие потенциала национальной туристической отрасли» и выделены основные характерные черты и факторы влияния на формирование сбалансированности развития потенциала туристической отрасли; предложена концептуальная модель сбалансированного развития потенциала туристической отрасли Украины и ее регионов. Научная новизна. Уточненная дефиниция «сбалансированное развитие потенциала национальной туристической отрасли», определена взаимосвязь между ее компонентами на основе многокритериального подхода, что позволило определить перспективы сбалансированности развития потенциала туристической отрасли страны и ее регионов и пути их достижения. Сформирован концептуальную модель сбалансированного развития потенциала национальной туристической отрасли, основанной на реализации трех логически взаимосвязанных блоков: подготовительного, связанного с разработкой стратегической Дорожной карты сбалансированного развития, блока формирования состава индикаторов сбалансированности и блока функционирования, который направлен на выбор оптимального инструментария сбалансированного развития потенциала туристической отрасли. Практическая значимость. Использование приведенных предложений позволит властям и руководству туристических предприятий принимать научно обоснованные и организационные решения по устойчивому развитию потенциала туристической отрасли Украины на перспективу и способствовать укреплению туристического потенциала Украины, способствовать социально-экономическому сбалансированному развитию территорий и одновременно играть значительную роль в дальнейшем сбалансированном развитии туристической отрасли.

EN: The purpose. Development of theoretical and practical provisions and recommendations aimed at forming a model of balanced development of the potential of the national tourism industry. Method. basis of the study was a systematic approach, the method of economic analysis and economic modeling, methods that are accepted in the theory of decision making. The Results. The paper analyzes the theoretical approaches to defining the concept of "balanced development of the potential of the national tourism industry" and identifies the main characteristics and factors influencing the formation of balanced development of the potential of the tourism industry; a conceptual model of balanced development of the potential of the tourism industry of Ukraine and its regions is proposed. Scientific novelty. The definition of "balanced development of the potential of the national tourism industry" has been clarified, the relationship between its components has been determined on the basis of a multi-criteria approach, which allowed to determine the prospects of balanced development of the tourism industry and its regions and ways to achieve them. A conceptual model of balanced development of the potential of the national tourism industry has been formed, which is based on the implementation of three logically interconnected blocks: preparatory, related to the development of a strategic Roadmap for balanced development, the block of forming indicators of balance development of the potential of the tourism industry. The practical significance. The use of these proposals will allow the country's authorities and the management of tourism enterprises to make scientifically sound and organizational decisions on sustainable development of the potential of Ukraine's tourism industry in the future and will strengthen Ukraine's tourism potential, promote socio-economic sustainable development and play a significant role industry.
Теоретические основы сбалансированного развития потенциала национальной туристической отрасли
Theoretical Fundamentals of Balanced Development of the Potential of the National Tourist Industry
Ю. Юхновська: ORCID 0000-0003-1643-0825
Keywords: збалансований розвиток; туристична галузь; потенціал; економічна збалансованість; соціальна збалансованість; екологічна збалансованість; сбалансированное развитие; туристическая отрасль; потенциал; экономическая сбалансированность; социальная сбалансированность; экологическая сбалансированность; balanced development; tourism industry; potential; economic balance; social balance; ecological balance; КФЕБ