Вдосконалення швидкісних якостей веслярів-байбарочників на етапі спеціалізованої базової підготовки - Омельченко, Олена Станіславівна; Кондратенко, Вікторія Володимирівна; Черевко, Світлана Вікторівна; Кусовська, Ольга Станіславівна; Черевко, Анатолій Дмитрович (Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського, м. Одеса, 2026)
UKR: Актуальність проблеми. Актуальність даної роботи зумовлена проблемою розвитку та вдосконалення провідних якостей кваліфікованих веслярів з веслування на байдарках і каное. Такими провідними якостями зокрема є швидкісні якості. Етап спеціалізованої базової підготовки у веслуванні на байдарках і каное є важливим для вдосконалення провідних якостей, оскільки саме на цьому етапі відбувається остаточне визначення спортсменів з предметом спортивної спеціалізації. Мета: вдосконалення швидкісних якостей веслярів-байдарочників на етапі спеціалізованої базової підготовки. Методи: аналіз та узагальнення літературних джерел; педагогічний аналіз і спостереження; педагогічний експеримент; педагогічне тестування; метод ергометрії; методи математичної статистики. Результати дослідження засвідчили, що розроблена та впроваджена експериментальна методика вдосконалення швидкісних якостей веслярів-байдарочників на етапі спеціалізованої базової підготовки мала позитивний вплив на динаміку фізичних якостей веслярів. Експериментальна методика складалась з 5 ударних мікроциклів, в яких було впроваджено комплекси вправ на вдосконалення позначених якостей. Комплекси тренувальних вправ були спрямовані на вдосконалення швидкісних та швидкісно-силових якостей веслярів. Тренувальні комплекси використовувались в підготовчому періоді річного циклу, в базовому мезоциклі. Визначено, що впровадження експериментальної тренувальної методики мало позитивний вплив на вдосконалення фізичних якостей веслярів у веслуванні на байдарках і каное. Так, згідно результатів тестування фізичної підготовленості швидкісні якості атлетів було покращено на 30%, швидкісно-силові якості покращено на 20%, витривалість – на 6%, силові якості в середньому на 15%, спеціальну витривалість та результати проходження змагальної дистанції на 3%. Також було покращено показники змагальної діяльності, а саме результат проходження змагальної дистанції 200, 500 та 1000 м на змаганнях різного рівня. Висновки. Отримані результати підтверджують ефективність експериментальної методики, яка була застосована в тренувальному процесі веслярів на етапі спеціалізованої базової підготовки.

ENG: Relevance of the problem. The relevance of this work is due to the problem of developing and improving the leading qualities of qualified rowers in kayaking and canoeing. Such leading qualities, in particular, are speed qualities. The stage of specialized basic training in kayaking and canoeing is important for improving leading qualities, since it is at this stage that the final determination of athletes with a sports specialization takes place. The goal is to improve the speed qualities of kayak rowers at the stage of specialized basic training. Methods: analysis and generalization of literary sources; pedagogical analysis and observation; pedagogical experiment; pedagogical testing; ergometry method; methods of mathematical statistics. The results of the study showed that the developed and implemented experimental method for improving the speed qualities of kayak rowers at the stage of specialized basic training had a positive effect on the dynamics of the rowers’ physical qualities. The experimental method consisted of 5 shock microcycles, in which exercise complexes were introduced to improve the indicated qualities. The training exercise complexes were aimed at improving the speed and speed-power qualities of rowers. The training complexes were used in the preparatory period of the annual cycle, in the basic mesocycle. It was determined that the implementation of the experimental training method had a positive effect on improving the physical qualities of rowers in kayaking and canoeing. Thus, according to the results of physical fitness testing, the speed qualities of athletes were improved by 30%, speed-strength qualities were improved by 20%, endurance - by 6%, strength qualities on average by 15%, special endurance and results of passing the competitive distance by 3%. The indicators of competitive activity were also improved, namely the result of passing the competitive distance of 200, 500 and 1000 m at competitions of various levels. Conclusions. The results obtained confirm the effectiveness of the experimental methodology, which was applied in the training process of rowers at the stage of specialized basic training.
Improvement of speed qualities of kayak rowers at the stage of specialized basic training
О. Омельченко: ORCID 0000-0003-1271-8282; В. Кондратенко: ORCID 0000-0002-9056-5851; С. Черевко: ORCID 0000-0003-3129-6599; О. Кусовська: ORCID 0009-0003-6451-625X; А. Черевко: ORCID 0000-0002-1743-0547
Keywords: веслування; фізичні якості; експериментальна методика; rowing; physical qualities; experimental methodology; КВВС; КББВА; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Sports