Формування ІКТ-компетентності фахівців спеціальності «Кібербезпека» з використанням дослідницького підходу (препринт) - Пахомова, Вікторія Миколаївна; Доманська, Галина Анатоліївна (Sergeieva&Co совместно с «ISE&E», Карлсруэ, Германия, 2020)
UK: Розглядається питання формування ІКТ-компетентності фахівців спеціальності «Кібербезпека» з використанням дослідницького підходу на основі дисципліни «Теорія проектування захищених комп’ютерних мереж». Формування ІКТ-компетентності передбачає три компоненти: когнітивний; практико-орієнтований і аксіологічний, уточнення змісту яких подано в роботі. До основних напрямів набуття дослідницької компетентності здобувачів віднесено: аналіз наукових джерел; математичну постановку задачі; створення програмної моделі; визначення оптимальної структури нейронної (нейронечіткої) мережі; дослідження отриманих результатів на створених моделях; побудову графічних залежностей та їх аналіз. Сформована ІКТ-компетентність фахівців залізничного транспорту спеціальності «Кібербезпека» надає можливість щодо здатності дослідження засобів захисту комп’ютерних мереж при їх проектуванні на відповідних моделях з використанням методів штучного інтелекту.

EN: Сonsiders the formation of ICT-competence of specialists in the specialty «Cybersecurity» using a research approach based on the discipline «Theory of design of secure computer networks». The formation of ICT-competence involves three components: cognitive; practice-oriented and axiological, the content of which is specified in the article. The main areas of acquisition of research competence of applicants include: analysis of scientific sources; mathematical formulation of the problem; creation of a software model; determination of the optimal structure of the neural (fuzzy) network; research of the received results on the created models; construction of graphic dependencies and their analysis. The formed ICT-competence of railway transport specialists in the specialty «Cybersecurity» provides an opportunity for the ability to study the means of protection of computer networks when designing them on appropriate models using artificial intelligence methods.
Formation of Ict-Competence of Cybersecurity Specialists Using the Research Approach (preprint)
В. Пахомова: ORCID: 0000-0002-0022-099X; Г. Доманська: ORCID: 0000-0002-5746-299X
Keywords: залізничний транспорт; комп’ютерна мережа; MPLS; кібербезпека; атака; ІКТ-компетентність; дослідницький підхід; railway transport; computer network; cybersecurity; attack; ICT-competence; research approach; КЕОМ