Роль інтелектуальної власності в ІТ менеджменті - Мененко, Владислав Костянтинович; Петренко, Віталій Олександрович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Стаття розкриває важливість інтелектуальної власності (ІВ) у сфері ІТ-менеджменту, акцентуючи на тому, як вона сприяє інноваційній культурі, захисту та комерціалізації інновацій. У швидко змінюваному технологічному світі, де конкуренція безперервно зростає, інтелектуальна власність слугує критичним інструментом для забезпечення конкурентоспроможності та стимулювання подальшого розвитку. Стаття висвітлює, як управління інтелектуальною власністю (ІПМ) і управління знаннями (КМ) разом створюють синергію, яка підтримує інновації та сприяє захисту інтелектуальних активів, підкреслюючи важливість адаптації компаній до змінних ринкових умов. Автори аналізують виклики, пов’язані з ІПМ у сучасному ІТ-секторі, такі як швидкий розвиток технологій і глобалізація, та наголошують на необхідності глибокого розуміння правового ландшафту, включаючи патентне право, авторські права та захист комерційної таємниці. Важливою темою статті є розробка організаційної культури, яка сприяє обміну знаннями та інноваціям, а також впровадження систем управління знаннями для підтримки інноваційної діяльності. Автори також розглядають, як інтеграція IPMS з інструментами аналітики та штучного інтелекту може покращити процеси прийняття рішень та адаптації до нових технологічних трендів, а також підкреслюють важливість інструментів співпраці та інтеграції з корпоративними системами для ефективного управління інтелектуальною власністю.

ENG: The article reveals the importance of intellectual property (IP) in the field of IT management, emphasizing how it contributes to an innovative culture, protection and commercialization of innovations. In a rapidly changing technological world where competition is constantly increasing, intellectual property serves as a critical tool to ensure competitiveness and drive further development. The article highlights how the management of intellectual property (IP) and knowledge (KM) together create synergies that support innovation and support the protection of intellectual assets, highlighting the importance of companies adapting to changing market conditions. The authors analyze the challenges related to IP in today's IT sector, such as rapid technological development and globalization, and emphasize the need for a deep understanding of the legal landscape, including patent law, copyright and trade secret protection. An important topic of the article is the development of an organizational culture that promotes the exchange of knowledge and innovation, as well as the implementation of a knowledge management system to support innovative activities. The authors also consider how the integration of IPMS with analytics and artificial intelligence tools can improve decision-making processes and adaptation to new technological trends, and also emphasize the importance of collaboration tools and integration with corporate systems for effective intellectual property management.
The Role of Intellectual Property in IT Management
В. Петренко: ORCID 0000-0001-5017-1674
Keywords: інтелектуальна власність; ІТ-менеджмент; управління знаннями; інноваційна культура; комерціалізація інновацій; захист прав ІВ; технологічні тренди; intellectual property; IT management; knowledge management; innovation culture; innovation commercialization; IP rights protection; technology trends; КІВтаУП; SOCIAL SCIENCES