Еволюція готичного роману - Мунтян, Антоніна Олександрівна (Національний авіаційний університет, Київ, 2014)
UK: Стаття Мунтян А. О. присвячена актуальній проблемі дослідження еволюції готичного роману. В ході дослідження авторка аналізує ряд готичних романів з погляду трансформації жанру під впливом часу. Мунтян А.О. доходить висновків, що наприкінці 19 століття готичний роман видозмінюється: готична атрибутика стає фоновою, на тлі сумраку на перший план виходять філософські проблеми, а з приходом 20 століття готика втрачає позиції домінування в літературі.

RU: Статья Мунтян А. А. посвящена актуальной проблеме исследования эволюции готического романа. В ходе исследования автор анализирует ряд готических Романов с точки зрения трансформации жанра под влиянием времени. Мунтян А.А. приходит к выводам, что в конце 19 века готический роман видоизменяется: готическая атрибутика становится фоновой, на фоне сумрака на первый план выходят философские проблемы, а с приходом 20 века готика теряет позиции доминирования в литературе.

EN: The given article by Muntian A. O. is devoted to the issue of the evolution of the Gothic novel. In the study, the author examines a number of Gothic novels in terms of genre transformation under the influence of time. Muntian A.O. concludes that in the end of the 19th century the Gothic novel modified: gothic paraphernalia is restricted to the background and on the background of darkness and horror the philosophical problems are on the forefront; and with the advent of the 20th century the Gothic novel lost dominance in the literature.
The Evolution of the Gothic Novel
Эволюция готического романа
А. Мунтян: ORCID 0000-0001-8375-4067
Keywords: готичний роман; трансформація жанру; література; сюжетна лінія; почуття; готический роман; трансформация жанра; литература; сюжетная линия; чувства; gothic novel; transformation of genre; literature; story line; feelings; КІМ