Расчетно-аналитический метод определения энергосиловых параметров кривошипно-ползунного механизма - Добров, Игорь Вячеславович; Семичев, Андрей Викторович; Суворов, Владислав Владимирович (Херсонський національний технічний університет, 2021)
UKR: Мета. Метою роботи є розробка алгоритму та програми розрахунку енергосилових параметрів КПМ з використанням прикладних програм MathCAD та MathLAB з урахуванням апробованого на практиці і добре зарекомендованого графо-аналітичного методу розрахунку силових параметрів КПМ. Методика. В роботі розроблено метод розрахунку та алгоритм визначення кінематичних параметрів кривошипно-повзунних механізмів (КПМ) для персональних комп'ютерів з використанням стандартних прикладних програм MathCAD, MathLAB. Відповідно подальший розвиток розрахунково-аналітичного методу дослідження різних конструкцій КПМ визначає розробку методу та алгоритму розрахунку енергосилових параметрів КПМ. Результати. Аналіз виконаного розрахунку кінематичних параметрів для восьми поточних положень КПМ показує, що сили інерції центру маси шатуна і моменти його сил інерцій, а також сили інерції повзуна за один оберт кривошипа при встановленому русі не впливають на витрату потужності приводу кривошипа. Це зумовлено тим, що за один оберт кривошипу кінематичні параметри КПМ (швидкість, кутова швидкість, прискорення, кутове прискорення ланок КПМ) не змінюються. Наукова новизна. Розроблено новий метод розрахунку та алгоритм визначення енергосилових параметрів КПМ для персональних комп'ютерів та з використанням стандартних прикладних програм MathCAD та MathLAB.

ENG: Purpose. The aim of the work is to develop an algorithm and program for calculating the power parameters of the CSM using applications MathCAD and MathLAB, taking into account the proven in practice and well-proven: graph-analytical method for calculating of the force parameters of the CSM. Methodology. The method of calculation and algorithm for determining the kinematic parameters of crank-slider mechanisms (CSM) for personal computers using standard applications MathCAD, MathLAB are developed. Accordingly, the further development of the calculation-analytical method of research of various designs of CSM determines the development of the method and algorithm for calculating the power parameters of CSM. Findings. A new calculation method and algorithm for determining the power parameters of the CSM for personal computers and using standard applications MathCAD and MathLAB is developed. Originality. Analysis of the calculation of kinematic parameters for the eight current positions of the CSM shows that the inertia of the center of mass of the connecting rod and the moments of its inertia, as well as the inertia of the slider per revolution of the crank at steady motion do not affect the power consumption of the crank. This is due to the fact that for one revolution of the crank kinematic parameters of the CSM (velocity, angular velocity, acceleration, angular acceleration of the CSM links) do not change. Keywords: algorithm, program, crank mechanism, speed, acceleration.
Розрахунково-аналітичний метод визначення енергосилових параметрів кривошипно-повзунного механізму
Calculation-Analytical Method for Determining the Energy-Power Parameters of the Crank-Slider Mechanism
И. Добров: ORCID 0000-0001-7582-1733; А. Семичев: ORCID 0000-0002-1185-3629
Keywords: алгоритм; програма; кривошипно-повзунний механізм; швидкість; прискорення; algorithm; program; crank mechanism; speed; acceleration; КПМ