Концепція «когнітивної обчислюваності» - Прокопчук, Юрій Олександрович (Український державний університет науки і технологій, ІВК «Системні технології», Дніпро, 2024)
UKR: У статті розглядається начерк концепції "когнітивної обчислюваності". Як приклад розглядаються задачі розрізнення. Концепція заснована на парадигмі граничних узагальнень. Важливу роль відіграють глибоке несвідоме, суб'єктивна інфляція, континуум задач розрізнення і простір евристик. Глибинна диверсифікація дає змогу знайти етичні обчислювальні алгоритми. Результати дослідження можуть бути використані при створенні когнітивних агентів і роботів, а також когнітивного Інтернету.

ENG: The paper discusses an outline of the concept of "cognitive computability". Distinction tasks are considered as an example. The concept is based on the paradigm of limiting generalizations. The deep unconscious, subjective inflation, the continuum of distinguishing tasks, and the space of heuristics play an important role. Deep diversification allows us to find ethical computing algorithms. The results of the study can be used to create cognitive agents and robots, as well as the cognitive Internet.
The Concept of “Cognitive Computability”
Keywords: когнітивна обчислюваність; людиноподібний інтелект; когнітивні обчислення; задачі розрізнення; парадигма граничних узагальнень; креативна агентність; асимптотична раціональність; суб'єктивний простір-час-дії; простори можливостей; логіка розмаїття; cognitive computability; human-like intelligence; cognitive computing; distinction tasks; paradigm of limiting generalizations; creative agency; asymptotic rationality; subjective space-time-action; possibility spaces; diversity’s logic; TECHNOLOGY::Information technology