Діяльність організації українських письменників “Слово” у Канаді - Накашидзе, Ірина Сергіївна (Институт морехозяйства и предпринимательства, Одесса, 2020)
UKR: У роботі розглядається діяльність об’єднання український письменників “Слово” у Канаді. Визначено, що об’єднання було засноване у Нью-Йорку представниками української діаспори з різних країн, більшість із яких були членами МУРу. У Канаді діяли філії, зокрема у Торонто, Едмонтоні. Члени “Слова” активно займались не лише письменницькою, а й науковою та видавничою роботою. У діяльності об’єднання взагалі, так і у Канаді, виділяються три періоди, що пов’язані із різними головами, співпрацею з різними еміграційними організаціями. На третьому етапі члени “Слова” тісно співпрацювали з письменниками материкової України. Із поступовим відходом в інший світ письменників-емігрантів третьої хвилі еміграції, згортається і діяльність “Слова”

ENG: This paper examines the activities of the organization of ukrainian writers “Slovo” in Canada. It is determined that the association was founded in New York by representatives of the Ukrainian diaspora from different countries, most of whom were members of the MUR. There were branches in Canada, including Toronto, Edmonton. Members of "Slovo” actively engaged not only in writing, but also in scientific and publishing work. In the association as a whole, and in Canada, there are three periods that are related to different heads, cooperation with different emigration organizations. In the third stage, the members of “Slovo” worked closely with the writers of mainland Ukraine. With the gradual departure of the third wave of emigration to the world of emigrant writers, the activity of “Slovo” is curtailed.
Activities of the Organization of Ukrainian Writers “Slovo” in Canada
І. Накашидзе: ORCID 0000-0002-7816-2339
Keywords: організація українських письменників "Слово"; еміграційна література; українська діаспора в Канаді; естетичні засади; organization of ukrainian writers “Slovo”; emigration literature; Ukrainian diaspora in Canada; aesthetic principles; КУ