Напрями врегулювання конфліктів при дорученні функцій поза межами посадових інструкцій - Якимець, В. О.; Марценюк, Лариса Володимирівна (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2025)
UKR: У сучасному динамічному бізнес-середовищі, де організації постійно адаптуються до змін, ефективне управління персоналом набуває особливого значення. Одним із ключових інструментів такого управління є посадова інструкція – документ, що визначає роль та обов'язки кожного працівника. Вона слугує не лише основою для організації робочого процесу, але й запобігає виникненню конфліктних ситуацій, пов'язаних з розподілом відповідальності та повноважень. Однак, часто виникають ситуації, коли працівникам доручаються обов’язки, що виходять за межі їхніх посадових інструкцій. Це може бути пов'язано з різними факторами, такі ситуації можуть призвести до непорозумінь, конфліктів та зниження продуктивності праці. Тому актуальним стає питання розробки та впровадження ефективних механізмів врегулювання конфліктів, що виникають при дорученні функцій поза межами посадових інструкцій.

ENG: In today's dynamic business environment, where organizations constantly adapt to changes, effective personnel management becomes particularly important. One of the key tools for such management is the job description – a document that defines the role and responsibilities of each employee. It serves not only as a basis for organizing the work process, but also prevents the occurrence of conflict situations related to the distribution of responsibility and authority. However, situations often arise when employees are assigned duties that go beyond their job descriptions. This can be due to various factors, and such situations can lead to misunderstandings, conflicts, and reduced labor productivity. Therefore, the issue of developing and implementing effective mechanisms for resolving conflicts that arise when assigning functions outside of job descriptions becomes relevant.
Directions for Conflict Resolution when Assigning Functions beyond Job Descriptions
Л. Марценюк: ORCID 0000-0003-4121-8826
Keywords: посадова інструкція; організація праці; доручення; функції; конфлікт; обов’язки; job description; work organization; assignment; functions; conflict; responsibilities; КЕМ ДІІТ; SOCIAL SCIENCES