Технології відновлення рейок залізничної колії - Радкевич, Анатолій Валентинович; Арбузов, Максим Анатолійович; Губар, Олексій Васильович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро; ФОП Середняк Т. К., 2023)
UKR: Основною метою дослідження є розвиток ресурсозберігаючих технологій експлуатації рейок залізничної колії. Визначена актуальність подовження строку служби рейок. Проаналізовано існуючі методи відновлення рейок залізничної колії. Проведено дослідження причин інтенсивного зношення рейок. Проаналізовано взаємозв’язок між параметрами колії та величиною зносу рейки. Проведено дослідження фізичних властивостей металу рейки. Вимірювалася твердість рейок. Вимірювалася зносостійкість рейок. Встановлено, що на зносостійкість впливає хімічний склад рейкової сталі. Встановлено, що колеса вагонів мають завищенні значення твердості, що негативно відображається на рейках та стрілочних переводах. Розглянуто технологію шліфування рейок і технологію наплавлення рейок. Шліфування рейок знімає поверхневі мікродефекти, і тоді не відбувається їх розвиток. Наплавлення рейок формує відновлений шар металу з високою зносостійкістю.

ENG: The main goal of the research is the development of resource-saving technologies for the operation of railway tracks. The relevance of extending the service life of rails has been determined. The existing methods of restoring railway tracks are analyzed. A study of the causes of intensive wear of rails was conducted. The relationship between track parameters and rail wear was analyzed. A study of the physical properties of the metal was conducted. The hardness of the rails was measured. The wear resistance of the rails was measured. It was established that the chemical composition of the rail steel affects the wear resistance. It was established that the wheels of the wagons are very solid, which negatively affects the rails and turnouts. Rail grinding technology and rail surfacing technology are considered. Grinding rails removes surface microdefects, and then their development does not occur. Rail surfacing forms a restored layer of metal with high wear resistance.
Technologies of Restoration of Railway Rails
А. Радкевич: ORCID 0000-0001-6325-8517; О. Губар: ORCID 0000-0001-8683-5372
Keywords: дослідження; рейка; зношення; шліфування; наплавлення; research; rail; wearing; grinding; surfacing; КБВ; КТІ; TECHNOLOGY::Industrial engineering and economy