Інтелектуальні системи в керуванні режимами систем тягового електропостачання електрифікованих залізниць - Босий, Дмитро Олексійович (Інститут електродинаміки Національної академії наук України, Київ, 2015)
UK: Представлено результати аналізу основних заходів удосконалення керування режимів роботи систем тягового електропостачання постійного та змінного струму. В якості методики виконання розрахунків використано просторово-часове уявлення основних електричних величин для систем електричної тяги. Для системи постійного струму запропоновано систему стабілізації напруги на струмоприймачах електровозів. В системі змінного струму розглядається заходи унеможливлення протікання вирівнювальних струмів, спричинених відхиленням параметрів режиму системи зовнішнього електропостачання.

RU: Представлены результаты анализа основных способов усовершенствования управления режимами работы систем тягового электроснабжения постоянного и переменного тока. В качестве методики выполнения расчетов использовано пространственно-временное представление основных электрических величин для систем электрической тяги. Для системы постоянного тока предложено систему стабилизации напряжения на токоприемниках электровозов. В системе переменного тока рассматриваются способы предотвращения протекания уравнительных токов, вызванных отклонениями параметров режима системы внешнего электроснабжения.

EN: The analysis of the main ways to improve the operation control systems of DC and AC traction power supply are shown. As a method of performing calculations used space-time representation of basic electrical values for electric traction systems. For the DC system the voltage stabilization system at the electric current collectors proposed. For the AC system the ways of preventing the flow circulating currents caused by abnormalities mode parameters of the external power supply are discussed.
Интеллектуальные системы в управлении режимами систем тягового электроснабжения электрифицированных железных дорог
Intelligent Systems in the Management of Modes in the Traction Power Supply Systems of the Electrified Railways
Д. Босий: ORCID 0000-0003-1818-2490
Keywords: система електропостачання; електрична тяга; постійний струм; змінний струм; режими роботи; напруга; якість електричної енергії; енергоефективність; электрическая тяга; система электроснабжения; постоянный ток; переменный ток; режимы работы; напряжение; качество электрической энергии; энергоэффективность; power supply system; electric traction; direct current; alternating current; modes of working; voltage; power quality; power effectiveness; КІСЕ