Аналіз перспектив застосування нечіткої логіки в мережах інтернету речей - Довидовський, Е. О.; Гуда, Антон Ігорович (Український державний університет науки і технологій, ІВК «Системні технології», Дніпро, 2023)
UKR: Досліджено основні принципи, фундаментальні характеристики та напрями практичного застосування концепції Інтернету речей, проведено аналіз розвитку концепції Інтернету речей та її основних мереж. Проаналізовано основні поняття концепцій нечіткої логіки, теорії нечітких множин та алгоритмів нечіткого логічного висновку. При використанні теорії нечітких множин і нечіткої логіки в області концепції Інтернету речей і його основних мереж найбільш переважним є використання алгоритму Мамдані, перевага якого полягає в тому, що створені на його основі бази знань є прозорими та інтуїтивно зрозумілими, тоді як при використанні інших алгоритмів стає важко вибрати лінійні залежності між досліджуваними параметрами.

ENG: The basic principles, fundamental characteristics and directions of practical application of the concept of the Internet of Things are investigated, an analysis of the development of the concept of the Internet of Things and its main networks is carried out. The basic concepts of fuzzy logic concepts, the theory of fuzzy sets and fuzzy inference algorithms are analyzed. When using the theory of fuzzy sets and fuzzy logic in the field of the concept of the Internet of Things and its main networks, the most preferable is the use of the Mamdani algorithm, the advantage of which is that the knowledge bases created on its basis are transparent and intuitive, while when using other algorithms, it becomes difficult to choose linear dependencies between the studied parameters.
Analysis of the Fuzzy Logic Perspectives Application in Internet of Things Networks
А. Гуда: ORCID 0000-0003-1139-1580
Keywords: мережі загального користування; мережа Інтернету речей; датчики; дані; мережі; послуги; нечітка логіка; public communication networks; NGN; USN; Internet of Things network; sensors; data; networks; services; ZigBee; fuzzy logic; КІТС; TECHNOLOGY::Information technology