Дослідження впливу часткової екскавації ґрунту з технологічної порожнини на силу статичного розширення конусним робочим органом - Антонов, Валентин Геннадійович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2025)
UKR: Кваліфікаційна робота виконана на 67 сторінках, містить 28 ілюстрацій, 9 таблиці та 34 використаних джерела. Метою дослідження є визначення впливу часткової екскавації переущільненого шару ґрунту, з технологічної порожнини, на силу проколювання та її розширення, конусно-циліндричними наконечниками на поверхню дороги й сусідні комунікації при спорудженні підземних переходів. В обмежених умовах міської забудови, при переході автомобільних доріг, трамвайних колій, залізниць, тощо, простим та швидким способом статичного проколювання з послідовним розширенням порожнини конусно-циліндричними робочими органами. Для зменшення впливу робочих органів на ґрунт запропоновано варіанти комбінованого розширення порожнин з використанням проколювання та часткової ескалації переущільненого ґрунту, як методу зниження напруження у масиві та зменшення впливу на дорожнє полотно. Описано та порівняно варіанти комбінованого способу отримання горизонтальних порожнин керованим статичним проколюванням, з частковим розширенням отвору та екскавацією переущільненого шару ґрунту зі стінок порожнини горизонтально-шнековим бурінням й остаточним розширенням та затягуванням комунікації. Отриманні результати дають можливість стверджувати суттєве зменшення лобового опору проходження робочого органу до 30%, а зменшення тиску на комунікації до 2 разів. Даний спосіб був випробуваний в реальних умовах будівництва у 2024 році ТОВ «МБК СІНЕРГІЯ», м. Дніпро.

ENG: The purpose of the study is to determine the effect of partial excavation of the overcompacted soil layer, from the technological cavity, on the force of piercing and its expansion, with conical-cylindrical tips on the road surface and adjacent communications during the construction of underground passages. In limited urban development conditions, when crossing highways, tram tracks, railways, etc., a simple and fast method of static piercing with sequential expansion of the cavity with conical-cylindrical working bodies. To reduce the impact of the working bodies on the soil, options for combined expansion of cavities using piercing and partial escalation of overcompacted soil are proposed as a method of reducing stress in the massif and reducing the impact on the roadbed. Variants of a combined method of obtaining horizontal cavities by controlled static piercing, with partial expansion of the hole and excavation of the overcompacted soil layer from the walls of the cavity by horizontal auger drilling and final expansion and tightening of the communication are described and compared. The results obtained make it possible to assert a significant reduction in the frontal resistance of the passage of the working body by up to 30%, and a reduction in pressure on the communication by up to 2 times. This method was tested in real construction conditions in 2024 by LLC "MBK SYNERGY", Dnipro.
Study of the effect of partial excavation of soil from a technological cavity on the force of static expansion of a conical working body
НАУКОВИЙ КЕРІВНИК: Посмітюха, Олександр Петрович
Keywords: статичний прокол; конусний робочий орган; технологічна порожнина; горизонтально шнекове буріння; ґрунт; установка; безтраншейні технології; static puncture; conical working body; technological cavity; horizontal auger drilling; soil; installation; trenchless technologies; ВКР; КПММ; TECHNOLOGY