Використання об’єктів інтелектуальної власності в рекламній діяльності - Петренко, Віталій Олександрович; Ромашко, Алла Сазонівна; Рудченко, Валерія Олександрівна (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Стаття присвячена питанням використання об’єктів інтелектуальної власності в рекламній діяльності. Наголошено, що використання новітніх надефективних рекламних засобів стає основною умовою успіху в конкурентній боротьбі за ринки збуту продукції чи послуг щоб донести позитивний імідж торговельної марки або бренду до покупця. Проведено аналіз теоретичних та практичних засад використання об’єктів інтелектуальної власності у сфері рекламної діяльності. Наголошено, що об’єктами авторського права, які використовуються у рекламі, можуть бути літературні та художні твори, твори мистецтва, сценічні та кінематографічні твори, музичні твори та інше. В рекламі використовуються торговельні марки та об’єкти патентного права. Визначено, що замовнику рекламного продукту рекомендується обов’язково укладати авторський договір з рекламним агентством, бо це убезпечить його від можливих в подальшому спорів про належність авторських прав.

ENG: The article is devoted to the use of intellectual property objects in advertising. It is emphasized that the use of the latest highly effective advertising means becomes the main condition for success in the competition for product or service markets in order to convey a positive image of a trademark or brand to the buyer. An analysis of the theoretical and practical principles of the use of intellectual property objects in the field of advertising was carried out. It is emphasized that the objects of copyright used in advertising can be literary and artistic works, works of art, stage and cinematographic works, musical works and others. Trademarks and objects of patent law are used in advertising. It was determined that the customer of the advertising product is recommended to necessarily conclude a copyright contract with the advertising agency, as this will protect him from possible future disputes about the ownership of copyright.
Use of Intellectual Property Objects in Advertising Activities
В. Петренко: ORCID 0000-0001-5017-1674; А. Ромашко: ORCID 0000-0001-8325-8880
Keywords: рекламна діяльність; об’єкти інтелектуальної власності; конкурентні переваги; рекламний твір; рекламний відеоролик; договори про надання рекламних послугc; договори про надання рекламних послуг; творча праця; advertising activity; objects of intellectual property; competitive advantages; advertising work; advertising video; contracts for the provision of advertising services; creative work; КІВтаУП; SOCIAL SCIENCES