Удосконалення систем забезпечення руху поїздів шляхом впровадження цифрового радіоканалу передачі даних - Некур, Андрій Олегович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Магістерська робота виконана на 64 сторінці, містить 26 рисунків, 2 таблиці та 11 літературних джерел. В магістерській роботі пропонується доповнити традиційні системи інтервального регулювання (автоблокування, електричну централізацію) мережею цифрового радіозв’язку LTE-R та пристроями супутникової навігації. Запропоновано структурну схему та алгоритм роботи удосконаленої системи. Проведено порівняльний аналіз пропускної здатності традиційних систем автоблокування з фіксованими блок-ділянками та координатних систем інтервального регулювання. За допомогою моделі Окамура-Хата визначена дальність дії базової станції LTE-R для міської, приміської та селищної місцевості. Виконано територіально-частотне планування мережі LTE-R для залізничної ділянки Дніпро-Головний – Кам’янське. Мета дослідження - удосконалення систем забезпечення безпеки руху поїздів шляхом впровадження цифрового радіоканалу передачі даних. Висновок. Впровадження системи забезпечення безпеки руху поїздів на базі цифрового радіозв’язку дозволить підвищити пропускну спроможність залізничних ліній та знизити експлуатаційні витрати.

ENG: The master's thesis is made on 64 pages, contains 26 figures, 2 tables and 11 sources of literary. In the master's thesis, it is proposed to complement the traditional systems of interval regulation (auto-locking, electrical centralization) with a digital LTE-R radio communication network and satellite navigation devices. The structural diagram and algorithm of the improved system are proposed. A comparative analysis of the throughput of traditional auto-locking systems with fixed block sections and coordinate systems of interval regulation has been carried out. Using the Okamura-Hata model, the operating range of the LTE-R base station has been determined for urban, suburban and rural areas. Territory-frequency planning of the LTE-R network for the railway section Dnipro-Holovny - Kamianske has been completed. The purpose of the research is to improve systems for ensuring the safety of train traffic by implementing a digital radio data transmission channel. Conclusion. Implementation of a system for ensuring the safety of train movement based on digital radio communication will allow to increase the throughput capacity of railway lines and reduce operating costs.
Improving the Systems for Ensuring the Train Traffic Safety by Implementation a Digital Radio Data Transmission Channel
Keywords: система інтервального регулювання руху поїздів; рухливі блок-ділянки; цифровий радіозв’язок; модель Окамура-Хата; базові станції; стільникова мережа LTE-R; system of interval regulation of train traffic; mobile block sections; digital radio communication; Okamura-Hata model; base stations; LTE-R cellular network; ВКР; КАТ; TECHNOLOGY; TECHNOLOGY::Information technology::Telecommunication