Історичні аспекти розвитку тхеквондо втф та їх вплив на формування структури техніко-тактичної діяльності тхеквондистів високої кваліфікації - Пшенічніков, Павло; Мітова, Олена Олександрівна (Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту, УДУНТ, Дніпро, 2025)
UKR Аналіз сучасної вітчизняної літератури з єдиноборств дозволяє констатувати відсутність інформації щодо розвитку тхеквондо ВТФ саме в період формування структури техніко-тактичної діяльності тхеквондо під впливом складних історико-політичних процесів, що відбувалися в Південної Кореї після закінчення другої світової війни й по наш час. Стаття присвячена визначенню історичних аспектів створення сучасного національного бойового мистецтва тхеквондо, перетворення його на олімпійський вид спорту тхеквондо ВТФ, що сприяли формуванню його сучасного техніко-тактичного арсеналу.

ENG: . An analysis of contemporary domestic literature on Taekwondo WTF reveals a lack of information about its development during the period when the structure of technical-tactical activities in Taekwondo was shaped under the influence of complex historical and political processes in South Korea from the end of World War II to the present. This article aims to identify the historical aspects of the creation of modern national martial art Taekwondo, its transformation into the Olympic sport of Taekwondo WTF, and how they contributed to the formation of its contemporary technical and tactical arsenal
П. Пшенічніков: ORCID 0009-0002-7659-2244; О. Мітова: ORCID 0009-0003-2306-5464
Keywords: тхеквондо; таеквон-до; єдиноборства; кукківон; історія; taekwondo; taekwon-do; martial arts; Kukkiwon; history; КСІ; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Sports