Судова експертиза з питань інтелектуальної власності в Україні - Махова, Лілія Олексіївна; Виприцький, Андрій Олексійович (Видавничий дім "Інтернаука", Київ, 2025)
UKR: Вступ. Експертиза інтелектуальної власності відіграє ключову роль у цивільному процесі, оскільки забезпечує юридичну обґрунтованість та детальне пояснення питань, пов'язаних із порушенням прав на об'єкти інтелектуальної власності. В умовах стрімкого розвитку технологій та інновацій, а також зростання кількості комерційних спорів, висновок експерта стає важливим інструментом для суддів при ухваленні рішень. Розглянемо основні аспекти ролі експертів в цивільному процесі, включаючи правові основи та регламентацію їх діяльності, процедуру залучення до розгляду справ, вимоги до висновків та методи оцінки об'єктів інтелектуальної власності. Особлива увага приділяється аналізу нормативно-правової бази, що регулює діяльність експертів та проблемам, які виникають у практиці застосування експертних висновків. Виявлено, що не всі аспекти експертизи інтелектуальної власності достатньо регламентовані чинним законодавством, що може спричиняти правову невизначеність та труднощі у судових розглядах. У статті також надано рекомендації щодо вдосконалення законодавчої бази та підвищення якості підготовки експертів, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню ефективності цивільного судочинства та забезпеченню захисту прав інтелектуальної власності. Висновок експерта інтелектуальної власності є важливим доказовим елементом у цивільному процесі, який визначає правомірність та обґрунтованість заяв щодо порушення прав на об'єкти інтелектуальної власності. Процедура залучення експертів до розгляду справ включає в себе такі етапи, як визначення специфіки справи, обставин та питань, що потребують експертного аналізу. Експерти повинні бути незалежними та неупередженими, мати відповідну кваліфікацію та досвід у галузі інтелектуальної власності. Вимоги до експертних висновків передбачають обґрунтованість, детальність та зрозумілість викладення результатів дослідження, а також інформацію про методику проведення дослідження, використані джерела інформації та підстави для висновків. Мета. Метою дослідження є аналіз ефективності існуючих етапів та стадій проведення судової експертизи об’єктів інтелектуальної власності в цивільному процесі. Пропозиція використанням новітніх підходів та методів пізнання даного питання. Розкриття концептуальних підходів до процедури оцінки вартості об’єктів інтелектуальної власності. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: нормативно-правове забезпечення щодо регулювання діяльності судових експертиз в сфері інтелектуальної власності в Україні, а також наукові праці вітчизняних та зарубіжних авторів, що провадять свої науково-практичні дослідження у царині судових експертиз об’єктів інтелектуальної власності в цивільному процесі. В процесі здійснення дослідження було використано наступні наукові методи: теоретичного узагальнення та групування (для характеристики складових судового процесу та функцій експертів в судовому процесі щодо захисту прав на інтелектуальну власність); формалізації, аналізу та синтезу (для розробки стратегії більш ефективної експертної підготовки); формально-юридичний, збирання правової інформації (рекомендації щодо вдосконалення законодавчої бази та підвищення якості підготовки експертів); логічного узагальнення результатів (формулювання висновків), а також порівняльного правознавства (аналіз міжнародного досвіду даної тематики). Результати. У статті досліджено проблеми регламентації експертизи інтелектуальної власності та запропоновані шляхи їх вирішення, зокрема вдосконалення нормативно-правової бази, створення єдиного реєстру експертів та підвищення їх кваліфікації. Усе це спрямоване на забезпечення більшої прозорості, ефективності та справедливості судового процесу, а також надання надійного захисту прав інтелектуальної власності. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на розробці та прийнятті додаткових правових норм для врегулювання прогалин у законодавчій сфері проведення судової експертизи інтелектуальної власності, що створена як основне джерело наявності доказів для звернення до суду загальної юрисдикції та створення методологічної бази для наукових і освітніх досліджень у сфері правового регулювання.

ENG: Introduction. The opinion of an intellectual property expert plays a key role in the civil process, as it provides legal validity and a detailed explanation of issues related to the violation of rights to intellectual property objects. In the conditions of rapid development of technologies and innovations, as well as an increase in the number of commercial disputes, the opinion of an expert becomes an important tool for courts when making decisions. The article examines the main aspects of the expert's role in the civil process, including the legal basis and regulation of experts' activities, the procedure for their involvement in the consideration of cases, requirements for their conclusions, and methods of evaluating intellectual property objects. Special attention is paid to the analysis of the legal framework that regulates the activity of experts and the problems that arise in the practice of applying their conclusions. It was found that not all aspects of intellectual property examination are sufficiently regulated by the current legislation, which can cause legal uncertainty and difficulties in court proceedings. The article also provides recommendations on improving the legal framework and improving the quality of expert training, which, in turn, will contribute to increasing the efficiency of civil proceedings and ensuring the protection of intellectual property rights. The opinion of an intellectual property expert is an important element in the civil process, which determines the legality and validity of statements regarding the violation of rights to intellectual property objects. The procedure for involving experts in the consideration of cases includes such stages as determining the specifics of the case, circumstances and issues that require expert analysis. The requirements for expert opinions include the reasonableness, detail and comprehensibility of the presentation of the research results, as well as information about the methodology of the research, the sources of information used and the grounds for the conclusions. The article analyzes the main methods of evaluating intellectual property objects, such as novelty, originality, commercial value and the likelihood of infringement. The problems of the regulation of intellectual property examination are identified and the ways of their solution are proposed, in particular, the improvement of the regulatory and legal framework, the creation of a single register of experts and the improvement of their qualifications. Purpose. The problems of the regulation of intellectual property examination are identified and the ways of their solution are proposed, in particular, the improvement of the regulatory and legal framework, the creation of a single register of experts and the improvement of their qualifications. Materials and methods. The materials of the research are: regulatory and legal support for the regulation of the activities of forensic examinations in the field of intellectual property in Ukraine, as well as scientific works of domestic and foreign authors who conduct their scientific and practical research in the field of forensic examinations of intellectual property objects in civil proceedings. In the process of carrying out the research, the following scientific methods were used: theoretical generalization and grouping (to characterize the components of the legal process and the functions of experts in the legal process regarding the protection of intellectual property rights); formalization, analysis and synthesis (to develop a strategy for more effective expert training); formal and legal, collection of legal information (recommendations on improving the legislative framework and improving the quality of expert training); logical generalization of results (formulation of conclusions), as well as comparative jurisprudence (analysis of international experience of this topic). Results. The article examines the problems of regulation of intellectual property examination and proposed ways to solve them, in particular, improving the legal framework, creating a single register of experts and improving their qualifications. All this is aimed at ensuring greater transparency, efficiency and fairness of the judicial process, as well as providing reliable protection of intellectual property rights. Discussion. In further scientific research, it is proposed to focus attention on the development and adoption of additional legal norms to address gaps in the legislative field of intellectual property forensic examination, which was created as the main source of evidence for appeals to a court of general jurisdiction and the creation of a methodological base for scientific and educational research in the field legal regulation.
Forensic Expertise on Intellectual Property Issues in Ukraine
Л. Махова: ORCID 0000-0003-1260-0014; А. Виприцький: ORCID 0000-0002-6539-7075
Keywords: експерт інтелектуальної власності; цивільний процес; право інтелектуальної власності; судова експертиза; нормативно-правова база; експертні висновки; оцінка об'єктів інтелектуальної власності; незалежність експертів; комерційна цінність; вирішення спорів; кваліфікація експертів; прозорість судового процесу; intellectual property expert; civil process; intellectual property rights; forensic examination; legal framework; expert opinions; evaluation of intellectual property objects; independence of experts; commercial value; dispute resolution; qualification of experts; transparency of the judicial process; КІВтаУП; LAW/JURISPRUDENCE; LAW/JURISPRUDENCE::Private law; LAW/JURISPRUDENCE::Private law::Intellectual property law