Дослідження зміни товщини алюмінієвих та магнієвих штаб при спільній пластичній деформації прокаткою - Коноводов, Дмитро Володимирович; Наконечний, Владислав Ігорович (Український державний університет науки і технологій, ІВК «Системні технології», Дніпро, 2023)
UKR: Магнієві сплави мають хороші механічні властивості для застосування в автомобільній та аерокосмічній промисловості, де важливе зменшення ваги. На жаль, магнієві сплави дуже схильні до корозії, що обмежує їх використання. Одним із способів запобігання корозії є захист магнієвих шарів стрічкою з алюмінієвого сплаву. У цьому дослідженні методом спільного гарячого пластичного деформування на прокатному стані отримано тришарові смуги зі сплаву алюмінію та магнію. За допомогою оптичного мікроскопа досліджено зміну товщини шарів алюмінію та магнію після пластичної деформації. Аналіз деформації шарів в середині тришарових смуг показав, що при заданому ступені деформації 50 % шари магнієвого сплаву отримали меншу відносну деформацію, ніж шари алюмінієвого сплаву. Ця залежність встановлена як для пакетів товщиною 8 мм, так і для 12,8 мм.

ENG: Magnesium alloys have good mechanical properties for applications in the automotive and aerospace industries where weight reduction is important. Unfortunately, magnesium alloys are highly susceptible to corrosion and this fact limits their use. One of the ways to prevent corrosion is to protect the magnesium layers with strip from aluminum alloy. In this study, three-layer strips made of an aluminum and magnesium alloy were obtained by the method of joint hot plastic deformation on a rolling mill. Using an optical microscope, the change in the thickness of aluminum and magnesium layers after plastic deformation was investigated. The analysis of the deformation of layers in the middle of three-layer strips showed, that at a given degree of deformation of 50%, the magnesium alloy layers received a smaller relative deformation than the aluminum alloy layers. This dependence is established both for packages with a thickness of 8 mm and 12.8 mm.
Investigation of the Change in the Thickness of Aluminum and Magnesium Strips during Joint Plastic Deformation by Rolling
Д. Коноводов: ORCID 0000-0001-8282-4991
Keywords: біметалева стрічка; прокат; алюміній; магній; шар; товщина; деформація; bimetallic strip; rolling; aluminum; magnesium; layer; thickness; deformation; КОМТ; TECHNOLOGY::Chemical engineering::Metallurgical process and manufacturing engineering