Розробка проекту ремонту колії в умовах суспільно політичних обставин - Левковський, Сергій Сергійович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2025)
UKR: Бакалаврська кваліфікаційна робота складається з 4 розділів та загальних висновків. Робота включає 8 рисунків та 3 таблиці. Загальний обсяг дипломного проекту становить 56 сторінки. Кількість використаних літературних джерел – 13. Об'єктом досліджень є проект виконання Капітальний ремонт колії в умовах суспільно-політичних обставин У дипломному проекті згідно вихідних даних було встановлено що задана ділянка відноситься до III категорії колії, і має таку характеристику: ланкова колія; рейки типу Р65,UIC60, нових 1 групи, 1класу та старопридатних типу Р65,UIC60 1-ї групи придатності. Скріплення і шпали нові. Епюра шпал така ж як і на коліях I категорії (1840 шт/км в прямих та кривих). Баласт щебеневий. Товщина шару під шпалами не менше 35 см після ремонту. Для прямой ділянкі колії був розрахован сумарний максимальний δmax = 39мм і мінімальний δmin = 5мм зазор між рейками та гребенями коліс для локомотивів. В кривій ділянці колії з радіусом 600 м, було розраховано ширину колії при вільному, примусовому та заклиненному вписуванню локомотивів (тепловоза ВЛ60 і електровоза ЧС2 ) на підставі геометричних характеристик. Складено технологічний процес з капітального ремонту колії по заміні рейко-шпальної решітки. з очисткою щебеню машиной ЩОМ-4 на фронті робіт 1200 м за один день. При використанні машини ЩОМ-4 працює 73 монтер колії та 49 механіків з тривалістю робіт у «вікно» 4 год.8 хв. Розроблено графіки опоряджувальних за два дня і робіт по днях В перший день зайнято 33 монтерів колії та 32 механіка. Розроблений проект ремонту залізничної колії може бути взятий за основу для ділянок з відповідними характеристиками, в тому числі з наявністю кривих. У четвертому розділі розроблено заходи, щодо забезпечення безпеки руху поїздів, виконання працівниками робіт з машинами із укладання, підбивки, виправки і стабілізації колії. Вибрано схему огородження місця робіт

ENG: The bachelor's qualification work consists of 4 sections and general conclusions. The work includes 8 figures and 3 tables. The total volume of the diploma project is 56 pages. The number of literary sources used is 13. The object of research is the project of implementation of the Overhaul of the Track in the Conditions of Socio-Political Circumstances In the diploma project, according to the initial data, it was established that the specified section belongs to the III category of the track, and has the following characteristics: link track; rails of type P65, UIC60, new 1st group, 1st class and old-use type P65, UIC60 of the 1st suitability group. Fastenings and sleepers are new. The sleeper diagram is the same as on the I category tracks (1840 pcs / km in straight and curved lines). The ballast is crushed stone. The thickness of the layer under the sleepers is not less than 35 cm after repair. For the straight section of the track, the total maximum δmax = 39mm and minimum δmin = 5mm clearance between the rails and wheel flanges for locomotives was calculated. In the curved section of the track with a radius of 600 m, the track width was calculated for free, forced and jammed entry of locomotives (diesel locomotive VL60 and electric locomotive ChS2) based on geometric characteristics. A technological process for major track repairs to replace the rail-sleeper grid has been developed. with cleaning of rubble with a ShCHOM-4 machine on a work front of 1200 m in one day. When using the ShCHOM-4 machine, 73 track fitters and 49 mechanics work with a work duration of 4 hours and 8 minutes in a "window". Schedules of finishing work for two days and work by day have been developed. On the first day, 33 track fitters and 32 mechanics were employed. The developed railway track repair project can be taken as a basis for sections with appropriate characteristics, including those with curves. In the fourth section, measures have been developed to ensure the safety of train traffic, the performance of work by workers with machines for laying, tamping, straightening and stabilizing the track. A scheme for fencing the work site has been selected
Development of a Track Repair Project in Socio-Political Circumstances
Keywords: верхня будова колії; крива; технологічний процес; роботи у вікно; ланцюжок машин; охорона праці; track superstructure; curve; technological process; work through the window; machine chain; labor protection; ВКР; КТІ; TECHNOLOGY