Спосіб контролю механічних параметрів багатоконтактного реле - Разгонов, Адам Пантелійович; Андреєвських, Олександр Вікторович; Бондаренко, Борис Маврович; Безрукавий, Дмитро Анатолійович (ДП "Український інститут промислової власності", м. Київ, 2008)
UK: Спосіб контролю механічних параметрів багатоконтактного реле, який полягає в підключенні виходу генератора високочастотних імпульсів через контакти реле на вхід логічних схем, а з їх виходу на схему фіксації часового інтервалу, при цьому логічні схеми і схему фіксації часового інтервалу включають до складу системного блока комп'ютера, зміну електричного опору контактів використовують для модуляції сигналів високочастотного генератора, з подальшою реєстрацією динаміки зміни електричних характеристик контактів за допомогою комп'ютера протягом всього періоду включення і/або відключення реле одночасно по кожній контактній групі, з порівнянням цих характеристик з даними, закладеними в пам'ять комп'ютера, і видачею результатів діагностики на реєстраційні пристрої, який відрізняється тим, що додатково в обмотку знеструмленого реле подають імпульсне живлення і керують частотою, шпаруватістю та амплітудою імпульсів живлення, змінюючи рух якоря певного реле до визначених для конкретного типу реле відстаней від полюсного наконечника, які фіксують за допомогою оптичних пристроїв, при цьому за допомогою комп'ютера обчислюють і виводять на реєстраційні пристрої величини та відхилення механічних параметрів реле від номіналу, використовуючи отримані дані динаміки руху якоря, зміни електричних характеристик контактів та відповідних їм у часі амплітуди, шпаруватості і частоти струму живлення реле

RU: Способ контроля механических параметров многоконтактного реле относится к измерительной технике. В соответствии с методом в обмотку обесточенного реле подают импульсное питание и управляют частотой, скважностью и амплитудой импульсов питания, изменяя движение якоря определенного реле до определенных для конкретного типа реле расстояний от полюсного наконечника. Эти расстояния фиксируют с помощью оптических устройств, при этом с помощью компьютера вычисляют и выводят на регистрационные приборы величины и отклонения механических параметров реле от номинала. Способ дает возможность автоматизации процесса контроля механических параметров электромагнитного реле без снятия защитного кожуха.

EN: A method for control of mechanical parameter of multiple contact relay relates to measuring technique. According to the method, pulse power is supplied to dead relay winding; frequency, duty ratio and amplitude are controlled changing armature motion of corresponding relay to determined distances from a polar tip depending on relay type. Distances are registered by optical devices; values and deviation from rated mechanical parameter of a relay are calculated by means of PC and registered by a recording device. The method provides automation of control of electromagnetic relay mechanical parameter without protective casing remove.
Способ контроля механических параметров многоконтактного реле
Ethod for Control of Multiple Contact Relay Mechanical Parameters
Keywords: МПК H01H 49/00; G05B 23/02; багатоконтактне реле; генератор високочастотних імпульсів; амплітуда імпульсів живлення; рух якоря; патент; КАТ; КВПС