Захист інформаційних каналів від електромагнітного впливу на тяговій підстанції постійного струму НД-Вузол - Бобирь, Олександр Дмитрович (Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, 2020)
UKR: В роботі було створено однолінійну схему з виділеними об’єктами телемеханіки для виявлення масштабу та каналів зв’язку, для подальшого спрощення розрахунків. Проведено зрівняльний аналіз заважаючих впливів на кабельні та повітряні канали зв’язку, також виявлені нові заходи для захисту каналів зв’язку. Також модернізування системи за допомогою заміни старих каналів зв’язку на сучасні. Модульність запропонованої системи, що дозволяє використовувати найсучасніше обладнання та канали зв’язку, в подальшому оптимізує технікоекономічні показники та збільшить показники контролю та якості інформації. Мета дослідження – аналіз проблем функціонування та вдосконалення системи телемеханіки для захисту інформаційних каналів від електромагнітного впливу на тяговій підстанції постійного струму. Об’єкт дослідження – система телемеханіки «Лісна». Предмет дослідження – пропозиції з оптимізації та захисту каналів зв’язку від електромагнітного впливу. Методи дослідження –зрівняльний аналіз електромагнітного впливу на лінії зв’язку. Оцінка можливостей вживання нового цифрового стандарту. Обробка результатів характеристик радіоканалів

ENG: The work created a single-line scheme with selected objects of telemechanics to identify the scale and communication channels, to further simplify the calculations. A comparative analysis of interference effects on cable and air communication channels, also identified new measures to protect communication channels. The system was also upgraded by replacing the old communication channels with modern ones. The modularity of the proposed system, which allows the use of the latest equipment and communication channels, further optimizes the technical and economic indicators and increase the control and quality of information. The purpose of the study is to analyze the problems of functioning and improvement of the telemechanics system to protect information channels from electromagnetic influences on the DC traction substation.The object of study – telemechanics system "Lisna". The subject of the study are proposals for optimization and protection of communication channels from electromagnetic influences. Research methods – comparative analysis of electromagnetic effects on the communication line. Assessment of the possibilities of using the new digital standard. Processing of results of characteristics of radio channels.
Protection of Information Channels against Electromagnetic Influence on the Traction Substation of Direct Current ND-Node
Keywords: залізнична автоматика; захист інформаційних каналів; канали зв’язку; порівняльний аналіз; протоколи передачі інформації; система телемеханіки; цифровий стандарт; електромагнітний вплив; digital standard; comparative analysis; information transmission protocols; communication channels; information channel protection; electromagnetic influence; railway automation; telemechanics system; ВКР