Про задачу побудови раціональної структури інфокомунікацій в системах управління - Косолапов, Анатолій Аркадійович; Глушков, Олег Володимирович (НТУ «Дніпровська політехніка», Дніпро, 2025)
UKR: У статті сформульовано задачу оптимізації структури інформаційних комунікацій у складних системах управління та запропоновано евристичний підхід до побудови мінімального остового графа з урахуванням обмежень на інформаційні потоки. Наведено покроковий макроалгоритм формування інфокомунікаційної структури з мінімальним зростанням інформаційного навантаження. Описано приклад побудови оптимізованої інфоструктури для підприємства, що дозволяє значно зменшити довжину комунікаційних ліній і мінімізувати кількість непродуктивних інформаційних каналів.

ENG: This article formulates the problem of optimizing the structure of information communications in complex control systems and proposes a heuristic approach for constructing a minimum spanning graph under constraints related to information flows. A step-by-step macro-algorithm is provided for developing an infocommunication structure with minimal growth in data load. An applied example is presented for an enterprise, demonstrating the reduction of total communication line length and elimination of inefficient information channels.
On the Task of Building a Rational Structure of Infocommunication in Management Systems
А. Косолапов: ORCID: 0000-0001-8878-568X; О. Глушков: ORCID 0009-0001-7781-2328
Keywords: евристичний алгоритм; кібер-фізичні системи`; системи управління; heuristic algorithm; cyber-physical systems; control systems; КЕОМ; TECHNOLOGY::Information technology