Система багаторівневої верифікації персональних даних у блокчейн-середовищі - Ситник, Роман Сергійович; Гнатушенко, Вікторія Володимирівна (Український державний університет науки і технологій, ІВК «Системні технології», Дніпро, 2025)
UKR: У роботі запропоновано інноваційний підхід до вирішення проблеми верифікації та захисту персональних даних у системах на основі технології блокчейн. Розроблено метод забезпечення достовірності та цілісності даних, що базується на математичній моделі з використанням комплексної функції валідації та ієрархічної структури вузлів верифікації. Запропонована модель представляє кожен елемент даних як кортеж компонентів, що включає версію даних, цифровий підпис джерела, часову мітку, геш попередньої версії та метадані верифікації. Достовірність оцінюється через інтегральний показник, що враховує різні аспекти валідації. Впроваджено систему "довірених джерел" з динамічним оновленням рівня довіри на основі історії операцій та алгоритму консенсусу Proofof-Authority. Архітектурно система реалізується через створення ієрархічної структури вузлів верифікації, де кожен рівень відповідає за певний аспект перевірки даних. Запропоноване рішення забезпечує баланс між захистом даних та зручністю їх використання.

ENG: This paper proposes an innovative approach to solving the problem of verification and protection of personal data in blockchain-based systems. A method for ensuring data reliability and integrity has been developed, based on a mathematical model using a complex validation function and a hierarchical structure of verification nodes. The proposed model represents each data element as a tuple of components including data version, digital source signature, timestamp, hash of the previous version, and verification metadata. Reliability is evaluated through an integral indicator that takes into account various aspects of validation. A system of "trusted sources" has been implemented with updating of the trust level and the Proof-of-Authority consensus algorithm. Architecturally, the system is implemented through the creation of a hierarchical structure of verification nodes, where each level is responsible for a specific aspect of data verification. The proposed solution provides a balance between data protection and ease of use.
Multi-level Personal Data Verification System in Blockchain Environment
Вік. Гнатушенко: ORCID 0000-0001-5304-4144
Keywords: блокчейн; персональні дані; цілісність даних; криптографічний захист; смарт-контракти; цифрова безпека; blockchain; personal data; data integrity; smart contracts; digital security; КІТС; TECHNOLOGY::Information technology