Методи підвищення фізико-механічних, технологічних властивостей і довговічності бетону, будівельних розчинів та залізобетону - Коваленко, Валентина Володимирівна; Заяць, Юрій Львович; Решетняк, Тетяна Павлівна; Пшінько, Павло Олександрович (Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Дніпропетровськ, 2008)
UK: В роботі наведені методи підвищення фізико-механічних, технологічних властивостей і довговічності бетону, будівельних розчинів та залізобетону. Визначено вплив основних пластифікаторів, дисперсних та комплексних добавок на експлуатаційні властивості бетонів і будівельних розчинів. Запропоновані шляхи підвищення необхідних технологічних та фізико-механічних властивостей визначають – у будь-яких випадках цілеспрямованого впливу – необхідність застосування комплексних хімічних та дисперсних добавок для досягнення найкращих результатів. Розроблені шляхи підвищення довговічності залізобетону враховують комплекс закладів, які мають контролювати антикорозійну активність добавок до бетонів по відношенню до сталевої арматури, застосовувати поверхневе покриття залізобетону спеціальними хімічними добавками та використовувати при виробництві сталевої арматури спеціальні регламентовані режими високотемпературної термомеханічної обробки з міжкліттьовим підстужуванням металу та післяпрокатного регламентованого охолодження в потоці прокатного стану.

RU: В работе приведены методы повышения физико-механических, технологических свойств и долговечности бетона, строительных растворов и железобетона. Обозначено влияние основных пластификаторов, дисперсных и комплексных добавок на эксплуатационные свойства бетонов и строительных растворов. Предложенные пути повышения необходимых технологических и физико-механических свойств для достижения наилучших результатов определяют необходимость использования – в любых случаях целенаправленного влияния – комплексных химических и дисперсных добавок. Разработанные пути повышения долговечности железобетона включают комплекс мероприятий, контролирующий антикоррозионную активность добавок в бетоны по отношению к стальной арматуре, использование поверхностных покрытий железобетона специальными химическими добавками, а также использование при производстве арматурного проката специальных режимов высокотемпературной термомеханической обработки при межклетьевом подстуживании металла и послепрокатном регламентированном охлаждении в потоке прокатного стана.

EN: The methods of increasing the physicо-mechanical, technological properties and durability of concrete, mortars and reinforced concrete are presented in the paper. The influence of basic plasticizers, dispersed and complex additions on the operation properties of concretes and mortars is considered. The suggested ways of increasing necessary technological and physicо-mechanical properties for achievement of the best effectiveness lead to the necessity of using – in any case of goal-seeking influence – the complex chemical and dispersed additions. The developed ways of increasing the reinforced concrete durability include the complex of measures checking anticorrosion activities of additions for concretes with respect to steel reinforcement, the use of surface coatings of reinforced concrete with special chemical additions, as well as during production of reinforcement rolled metal the use of special regimes of high-temperature thermomechanical treatment under intercellular cooling of metal and after-rolling regulation cooling in the stream of rolling mill.
Методы повышения физико-механических, технологических свойств и долговечности бетона, строительных растворов и железобетона
Methods to Improve the Physical and Mechanical and Technological Properties of Durability of Concrete, Mortars and Concrete
Ю. Заяць: ORCID 0000-0002-9213-1790; Т. Решетняк: ORCID 0000-0002-4223-5348; П. Пшінько: ORCID 0000-0003-4187-5340
Keywords: залізобетон; сталева арматура; сталь; железобетон; стальнaя арматурa; reinforced concrete; steel reinforcement; steel; КБЖД