Практичні проблеми змагальності сторін у цивільному процесі України в контексті рецепції римського приватного права - Виприцький, Андрій Олексійович (Видавнича група «Наукові перспективи», Київ, 2025)
UKR: У статті автором розкривається сутність справедливого та невипереджувального цивільного судочинства України та римського приватного права. Звертається увага на необхідність відмежування судового слідства від змагальності сторін у контексті цивільного провадження. Обґрунтовано, що зміст змагальності становлять не всі процесуальні права учасників справи, а лише права у доказовій діяльності; досліджено категорію ризику у цивільному процесуальному праві; розглянуто роль суду в реалізації принципу змагальності. На базі та історичного досвіду римського приватного права з нашої сторони ми пропонуємо зміни і доповнення до норм Цивільнопроцесуального кодексу України. Досліджено історії цивільного процесуального права в якій були відомі кілька варіантів збирання процесуальних матеріалів, пошуку і подання доказів, необхідних для вирішення спорів, такі дії законом може бути покладено на: заінтересованих осіб; на органи судової влади; заінтересованих осіб і суд разом. Змагальність сторін та слідчий процес є самостійними принципами, як входять до гармонійної системи принципів цивільного судочинства. Разом із тим слід зазначити, що принципи змагальності сторін та слідчого процесу перебувають у тісному взаємозв’язку та взаємовпливу. Відповідно, реалізація принципів судового слідства та змагальності сторін має забезпечити певним чином гармонізацію процесуальних цінностей цивільного судочинства з точки зору його публічно-правової та приватноправової природи. Таким чином, важливе право реалізації рівних можливостей у цивільному процесі відводиться принципу судового керівництва, який у своєму взаємозв’язку із принципом змагальності сторін дозволяють суду, як активному суб’єкту розгляду цивільної справи, прийняти правосудне, об’єктивне, обґрунтоване і справедливе рішення. У якості висновку, виходячи із властивостей збирання та дослідження доказів у цивільному процесі, дається порівняльний аналіз практичному застосуванню механізму внесення доказів в процес.

ENG: In the article, the author reveals the essence of fair and nonpreemptive civil justice. Attention is drawn to the need to separate the judicial investigation from the adversarial nature of the parties in the context of civil proceedings. It is substantiated that the content of competition is not all the procedural rights of the participants in the case, but only the rights in evidentiary activities; the category of risk in civil procedural law was investigated; the role of the court in implementing the principle of competitiveness is considered. Changes and additions to the norms of the Civil Procedure Code of Ukraine are proposed. The history of civil procedural law was studied, in which there were known several options for collecting procedural materials, searching for and presenting evidence necessary for resolving disputes, such actions may be assigned by law to: interested persons; to judicial authorities; interested parties and the court together. Competitiveness of the parties and the investigative process are independent principles, as part of the harmonious system of civil justice principles. At the same time, it should be noted that the principles of competition between the parties and the investigative process are closely related and mutually influenced. Accordingly, the implementation of the principles of judicial investigation and the adversarial nature of the parties should ensure in a certain way the harmonization of the procedural values of civil proceedings from the point of view of its public-law and private-law nature. Thus, the important right to realize equal opportunities in the civil process is attributed to the principle of judicial leadership, which in its relationship with the principle of adversariality of the parties allows the court, as an active subject of civil proceedings, to make a fair, objective, well-founded and fair decision. As a conclusion, based on the properties of collecting and researching evidence in a civil process, a comparative analysis of the practical application of the mechanism of introducing evidence into the process is given.
Practical Problems of Competitiveness of the Parties in the Civil Proceedings of Ukraine in the Context of the Reception of Roman Private Law
А. Виприцький: ORCID 0000-0002-6539-7075
Keywords: слідчий цивільний процес; докази; збирання та дослідження доказів; змагальність сторін; об’єктивна істина; цивільний процес України; римське приватне право; inquisitional civil procedure; proofs; collections and researches of proofs; contentionness of parties; objective truth; КІВтаУП; LAW/JURISPRUDENCE; LAW/JURISPRUDENCE::Private law