Застосування нечітких моделей для керування потоками повідомлень в інфраструктурах передачі даних - Скалозуб, Владислав Васильович; Гасанов, Ровшан З. (Український державний університет науки і технологій, ІВК «Системні технології», Дніпро, 2024)
UKR: У доповіді розглянута одна з проблем, що виникає в розподілених інфраструктурах передачі даних - перевантаження мережевих вузлів при нестабільному зв'язку між вузлами. В якості рішення запропонований механізм керування інтенсивністю потоку повідомлень на основі нечіткої моделі. Розроблена модель нечіткого управління продемонструвала свою ефективність в мережі збору та передачі котировок фінансових інструментів з різних торговельних площадок до інформаційно-аналітичної системи фінансової компанії. Черги повідомлень на джерелах значно зменшилися, при цьому мінімізувалися втрати котировок на нестабільних каналах зв'язку. Також досліджена можливість більш гнучкого налаштування нечіткого управління шляхом розширення кількості метрик вхідних параметрів нечіткої моделі.

ENG: The report presents one of the problems that arises in distributed data transmission infrastructures - node overload in data transmission when there is unstable communication between nodes. As a solution, a mechanism for controlling the message flow intensity based on a fuzzy model is proposed. The developed fuzzy control model has demonstrated its effectiveness in the network for collecting and transmitting quotes of financial instruments from various trading platforms to the information-analytical system of a financial company. Message queues at the sources have significantly decreased, while minimizing losses of quotes on unstable communication channels. Additionally, the possibility of more flexible adjustment of fuzzy control by expanding the number of metrics of input parameters of the fuzzy model has been explored.
Application Of Fuzzy Models To Control The Stream Of Messages In Data Transmission Infrastructures
В. Скалозуб: ORCID 0000-0002-1941-4751
Keywords: нечітке управління; нечіткі моделі; прорідження потоку даних; інфраструктура передачі даних; програмне забезпечення; інтенсивність потоку повідомлень; час реакції приймача; fuzzy control; fuzzy models; data stream thinning; data transmission infrastructure; software; message flow intensity; receiver reaction time; КІТ; TECHNOLOGY::Information technology