Методи діагностування стану ізоляції силових трансформаторів - Морозов, Вадим Андрійович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Магістерська робота виконана на 59 сторінках, містить 19 ілюстрацій, 10 таблиць та 22 використаних джерел. В магістерській роботі проведено дослідження існуючих методів діагностування ізоляції силових трансформаторів. Визначено фактори які впливають на стан ізоляції та проаналізовано можливості визначення її стану різними сучасними методами. Проведено аналіз можливості діагностування стану ізоляції шляхом непрямої оцінки поляризації діелектрика. Розкрито процес контролю стану ізоляції, принцип і послідовність проведення діагностичних вимірів та запропоновано прилад для діагностики ізоляції за допомогою визначення зворотної напруги. Проаналізовано оцінку результатів вимірювань при діагностуванні стану ізоляції даним методом та показано можливі різновиди виникнення похибки при випробуваннях. Проведено статистичну обробку результатів вимірювань при діагностуванні стану ізоляції даним методом та показано можливість установки діагнозу про справність твердої ізоляції трансформатору, та достатню точність методу контролю. Мета роботи – визначення засобів та методів покращення достовірності інформації про стан ізоляції обмоток силових трансформаторів при діагностуванні. Об’єкт дослідження – ізоляція обмоток силових трансформаторів. Метод дослідження – аналіз матеріалів науково - технічної літератури, теоретичних досліджень провідних фахівців у даній галузі, методів математичної статистики та теорії ймовірності, програмно-технічних засобів.

ENG: The master's work is completed on 59 pages, contains 19 illustrations, 10 tables and 22 used sources. In the master's thesis, a study of the existing methods of diagnosing the isolation of power transformers was carried out. Factors influencing the state of insulation were determined and the possibilities of determining its state using various modern methods were analyzed. An analysis of the possibility of diagnosing the state of insulation by indirect assessment of the polarization of the dielectric was carried out. The process of monitoring the state of insulation, the principle and sequence of diagnostic measurements are disclosed, and a device for diagnosing insulation by determining the reverse voltage is proposed. The evaluation of measurement results when diagnosing the state of insulation by this method is analyzed and the possible types of errors during testing are shown. The statistical processing of the results of the measurements when diagnosing the state of the insulation by this method was carried out, and the possibility of establishing a diagnosis of the serviceability of the solid insulation of the transformer and the sufficient accuracy of the control method were shown. The purpose of the work is to determine the means and methods of improving the reliability of information about the state of the insulation of the windings of power transformers during diagnosis. The object of the study is the insulation of the windings of power transformers. Research method – analysis of scientific and technical literature materials, theoretical studies of leading specialists in this field, methods of mathematical statistics and probability theory, software and technical tools.
Methods of Diagnosing the State of Insulation of Power Transformers
Keywords: діагностика; ізоляція; трансформаторне масло; часткові розряди; поляризація; зворотна напруга; похибка вимірів; diagnostics; insulation; transformer oil; partial discharges; polarization; reverse voltage; measurement error; ВКР; КІСЕ; TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics