Професійна культура як одна зі складових готовності майбутнього фахівця залізничного транспорту до професійної діяльності - Вознюк, Оксана Миколаївна (Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського, 2018)
UK: У статті проаналізовано сутність професійної культури майбутнього фахівця залізничного транспорту, визначена ії структура, що актуально з позицій організації навчально-виховного процесу професійної освіти, розвитку загальної культури студентів, їх професійної підготовки та професійного становлення. У статті обгрунтовано необхідність формування професійної культури майбутніх фахівців залізничного транспорту як невід'ємної складовоі їхньої загальної культури. Подано визначення сутності і структури досліджуваної тематики. Проаналізовано функції професійної культури та етапи формування в процесі професійної підготовки майбутніх фахівців залізничного транспорту. У статті аналізуються умови успішного професійного становлення майбутніх фахівців, що базуються на розвитку готовності до цієї діяльності. Процес формування готовності до майбутньої професійної діяльності є необхідною передумовою розвитку майбутнього фахівця у вищому навчальному закладі, що обумовлює якість, ефективність його підготовки та забезпечує результативність навчально-професійної діяльності. Проаналізовано формування готовності майбуmнього залізничника до професійної діяльності, здійснено аналіз праць, присвячених готовності до професійної діяльності.

RU: В статье проанализированы сущность профессиональной культуры будущего специалиста железнодорожного транспорта, определенная ее структура, что актуально с позиций организации учебно-воспитательного процесса профессионального образования, развития общей культуры студентов, их профессиональной подготовки и профессионального становления. В статье обгрунтована необходимость формирования профессиональной культуры будущих специалистов железнодорожного транспорта как неотъемлемой складовой их общей культуры. Дано определение сущности и структуры исследуемой тематике. Проанализированы функции профессиональной культуры и этапы формирования в процессе профессиональной подготовки будущих специалистов железнодорожного транспорта. В статье анализируются условия успешного профессионального становления будущих специалистов, основанные на развитии готовности к этой деятельности. Процесс формирования готовности к будущей профессиональной деятельности является необходимым условием развития будущего специалиста в высшем учебном заведении, обусловливает качество, эффективность его подготовки и обеспечивает результативность учебно-профессиональной деятельности. Проанализировано формирование готовности будущего железнодорожника к профессиональной деятельности, осуществлен анализ работ, посвященных готовности к профессиональной деятельности.

EN: The article analyzes the nature of the professional culture of the future expert railways, determined its structure, which is important from the standpoint of the educational process of vocational education, general culture of students, their training and professional development. The article substantiates the necessity of forming a professional culture of future specialists of railway transport as an integral part of their general culture. The definition of the essence and structure of the subject is given. The functions of professional culture and stages of formation in the process of professional training of the future ore analyzed railway transport specialists. The article analyzes the conditions of successful professional development of future specialists, which are based on the development of readiness for this activity. The process of formation of readiness for future professional activity is a necessary prerequisite for the future specialist's development in a higher educational institution, which determines the quality, effectiveness of its preparation and ensures the effectiveness of educational and professional activities. The formation of readiness of the future railwayman for professional activity, the analysis of works devoted ta readiness for professional activity has been analyzed.
Профессиональная культура как одна из составляющих готовности будущего специалиста железнодорожного транспорта в профессиональной деятельности
О. Вознюк: ORCID 0000-0002-4186-6113
Keywords: готовність; професійно готовність майбутнього фахівця залізничного транспорту; професійна діяльность; особистісна готовність; професійна культура; розвиток особистості; особистісна культура; функції культури; здатність до праці; готовность; профессиональная готовность будущего специалиста железнодорожного транспорта; профессиональная деятельность; личностная готовность; профессиональная культура; развитие личности; личностная культура; функция культуры; способность к труду; readiness; professional readiness of the future specialist of railway transport; professional activity; personal readiness; professional culture; personality development; personal culture; unctions of culture; ability to work; КГП (ЛФ)