Удосконалення системи повітропостачання дизеля тепловоза ТЭМ7 - Кільчинський, Денис Сергійович (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024)
UKR: Дипломна магістерська робота у загальному обсязі 81 аркуш розрахунково-пояснювальної записки і 6 аркушів демонстраційного матеріалу складається з 4 частин. Магістерська робота містить: 21 рисунок та 2 таблиці. Під час підготовки магістерської роботи було використано 15 наукових джерел перелік яких наведено у розділі «Список літератури». Об'єктом дослідження в дипломній магістерській роботі виступає процес повітропостачання в ДВЗ, а метою дослідження – пошук можливостей поліпшення процесів повітропостачання дизеля тепловоза ТЕМ7. Для досягнення поставленої мети в дипломній магістерській роботі виконано огляд питання удосконалювання системи повітропостачання тепловозних дизелів й визначено, що найбільш ефективним засобом підвищення економічності й надійності дизелів з високим газотурбінним наддуванням на часткових режимах роботи є застосування регістрової системи наддування, яка містить два турбокомпресори. При розробці схемних рішень удосконалення системи охолодження наддувочного повітря ми спроектували систему, в яку додано відкритий повітроохолоджувач, який дає змогу додатково знижувати температуру повітря на певних визначених режимах. Для попередження теплового руйнування силової енергетичної установки при збільшенні потужності, ми виконали розрахунок охолоджуючого пристрою тепловоза та потужності привода з використанням математичного моделювання. Для оцінки техніко-економічних показників роботи дизеля з удосконаленою системою повітропостачання ми порівняли ефективну витрату палива цього дизеля з базовим. Різниця витрати палива склала 0,4%.

ENG: Diploma master's in the total volume of 81 sheets calculation and explanatory note and 6 sheets of demonstration material consists of 4 parts. The master's thesis contains: 21 figures and 2 tables. During the preparation of the master's thesis, 15 scientific sources were used, the list of which is given in the section "References". The object of research in the master's thesis is the process of air supply process in an internal combustion engine, and the purpose of the study is to find opportunities to improve the air supply processes of the TEM7 diesel locomotive. To achieve this goal, the master's thesis includes the following a review of the issue of improving the air supply system of diesel locomotive diesel engines and determined that the most effective way to improve the efficiency and reliability of diesel engines with high gas turbine supercharging in partial operating modes is to use a register supercharging system containing two turbochargers. When developing schematic solutions to improve the cooling system of the charge air, we designed a system that includes an open air cooler, which allows us to further reduce the air temperature in certain specific modes. To prevent thermal destruction of the power plant with an increase in power, we calculated the locomotive cooling device and drive power using mathematical modelling. To assess the technical and economic performance of the diesel engine with the improved air supply system, we compared the effective fuel consumption of this diesel engine with the baseline. The difference in fuel consumption was 0.4%.
Improvement of the Air Supply System of the TEM7 Diesel Locomotive
Keywords: система; повітропостачання; дизель; тепловоз; ТЕМ7; газотурбінне наддування; турбокомпресор; повітроохолоджувач; потужність; математичне моделювання; ефективна витрата палива; system; air supply; diesel; diesel locomotive; gas turbine supercharging; turbocharger; air cooler; power; mathematical modelling; effective fuel consumption; ВКР; КЛ; TECHNOLOGY