Робоче обладнання котка (патент 102752) - Главацький, Казимир Цезарович; Каденчук, Євгеній Олександрович; Проскурня, Віталій Миколайович; Черкудінов, Володимир Едуардович (ДП “Український інститут промислової власності”, Київ, 2013)
UKR: Робоче обладнання котка містить базовий гладенький циліндричний барабан, стійки, раму і з'єднувальні елементи. При цьому у базовому гладенькому циліндричному барабані по всій робочій поверхні виконані у шаховому порядку крізні отвори, співвісно з якими встановлені зсередини базового гладенького циліндричного барабана у напрямному корпусі підпружинені кулачки з обмежувачами їх переміщення та фіксаторами, а в його середній внутрішній порожнині встановлений вібраційний вал з дебалансом і натискним роликом, з'єднаний з симетрично встановленими на стійках з торців базового гладенького циліндричного барабана редукторами і гідромоторами. Редуктори через підпружинені напрямні з обмежувальними елементами закріплені на стійках, вібраційний вал шарнірно з'єднаний зі штоками симетрично розміщених з торців базового гладенького циліндричного барабана привантажувачів, стійки симетрично подовжньої площини робочого органа котка закріплені на рамі роз'ємними з'єднаннями, підшипниковими вузлами приєднані до торцевих кришок базового гладенького циліндричного барабана, які, в свою чергу, прикріплені до циліндричної частини базового гладенького циліндричного барабана роз'ємними з'єднаннями. Привантажувачі виконані аналогічно пневмо- чи гідроциліндру, у внутрішній циліндричній порожнині якого встановлений шток, поршень і кришка, але в середній частині штока закріплене обмежувальне кільце, обабіч якого розміщені на штоці пружні елементи, поршень рухомо консольно розміщений на штоці, кришка приєднана до стійки роз'ємними з'єднаннями і контактує з поршнем у його верхньому крайньому положенні та має штуцер з вентилем для з'єднання з пневмо- чи гідросистемою. Напрямний корпус приєднаний до внутрішньої поверхні базового гладенького циліндричного барабана роз'ємними з'єднаннями, крім того, на кулачках обабіч напрямного корпуса встановлені обмежувачі їх переміщення з фіксаторами. Пружина знаходиться на кулачку між базовим гладеньким циліндричним барабаном і напрямним корпусом, кожна з напрямних встановлена у двох вушках стійки, одним торцем з'єднана з редуктором, в середній частині з обмежувальним елементом з фіксатором, а на її консольній різьбовій частині встановлені обмежувальні гайки. До того ж кожен з двох пружних елементів напрямної встановлений на ній між обмежувальним елементом і вушком, а натискний ролик встановлений на вібраційному валу у підшипниковому вузлі. Технічний результат: розширення технологічних умов використання робочого органа і створення умов для радіального переміщення кулачків при їх вертикальному положенні в момент ущільнення ними ґрунту.
Roller Implement (патент 102752)
К. Главацький: ORCID 0000-0003-0921-9845
Keywords: МПК E01C 19/28; дорожньо-будівельні машини; робоче обладнання котків; будівництво доріг та аеродромів; ущільнення ґрунту; патент; КТМ; КПММ