Методологічні основи створення електропровідних бетонів та розчинів для екранування електромагнітних полів - Савицький, Микола Васильович; Шехоркіна, С. Є.; Бордун, М. В.; Смирнов, Антон Сергійович; Лясота, О. В. (ННІ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», УДУНТ, Дніпро, 2025)
UKR: Постановка проблеми. Сьогодні актуальними питаннями оборони і безпеки України є захист від дії електромагнітних полів штучного походження. Електромагнітні поля спричиняють збої в роботі обладнання, якості зв'язку. Існує можливість за допомогою спеціальної апаратури виявляти спецоб’єкти, втручатися в системи інформаційного та енергетичного забезпечення. Розвиваються технології зброї електромагнітної нейтралізації та ураження спрямованою енергією, яка може вивести з ладу системи управління критичної інфраструктури і оборони. Перспективним напрямом взаємодії з електромагнітними полями є стелс–технології малопомітності для запобігання виявлення військових об’єктів у радіолокаційному та інших спектрах. Пасивні засоби (екранування, радіопогинання) дають змогу забезпечувати ефективний захист приміщень, систем управління, оборонних об’єктів за електричною та магнітною складовими поля. Мета статті − аналіз сучасного стану науково-прикладної проблеми, постановка завдань та обґрунтування методології подальшого дослідження. Висновки. Завдання науково-дослідної роботи спрямовані на розробку наукових та експериментальних основ створення електропровідних бетонів і розсіючих та радіопоглинаючих покриттів для екранування електромагнітних полів і стелс-технологій на основі вуглецево-цементних композитів, що забезпечать інформаційну безпеку та стійкість об’єктів і систем оборони, критичної інфраструктури, бойових машин і підвищать ступінь їх захисту та виживаності. Результати досліджень матимуть високу наукову цінність, оскільки полягатимуть у розвитку напряму створення високофункціональних композитів різного призначення. Беззаперечним також є практичне значення запланованих результатів для безпеки та обороноздатності країни при захисті і зменшенні вірогідності виявлення і враження оборонних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, командних пунктів, бойових машин, забезпечення інформаційної безпеки об’єктів і систем управління і прийняття рішень.

ENG: Problem Statement. Current pressing issues for Ukraine's defense and security include protection from the effects of artificially generated electromagnetic fields. Electromagnetic fields cause malfunctions in equipment and degrades communication quality. There is a potential for specialized equipment to detect special-purpose facilities and interfere with information and energy supply systems. Technologies for electromagnetic neutralization weapons and directed-energy weapons, capable of disabling control systems of critical infrastructure and defense, are being developed. The perspective area of interaction with electromagnetic fields involves stealth technologies for low observability to prevent the detection of military objects in radar and other spectra. Passive means (shielding, radio absorption) enable effective protection of premises, control systems, and defense installations against the electric and magnetic components of the field. The article's purpose is to analyze the current state of the scientific-applied problem, define tasks, and substantiate the methodology for further research. Conclusions. The tasks of the research are aimed at developing scientific and experimental foundations for creating electrically conductive concretes and dispersive/radio-absorbing coatings for shielding electromagnetic fields and for stealth technologies based on carbon-cement composites. These will ensure information security and resilience of defense objects and systems, critical infrastructure, and combat vehicles, enhancing their level of protection and survivability. The research results will possess high scientific value, as they will contribute to advancing the field of creating high-performance composites for various purposes. The practical significance of the planned results for the nation's security and defense capability is also undeniable, concerning the protection and reduction of the likelihood of detection and destruction of defense objects, critical infrastructure facilities, command posts, and combat vehicles, as well as ensuring the information security of objects, control, and decision-making systems.
Methodological Principles for Developing Electrically Conductive Concretes and Mortars for Electromagnetic Field Shielding
М. Савицький: ORCID 0000-0003-3325-4675; С. Шехоркіна: ORCID 0000-0002-7799-2250; М. Бордун: ORCID 0000-0002-8539-2423; А. Смирнов: ORCID 0000-0002-2500-2323; О. Лясота: ORCID 0000-0002-4269-2434
Keywords: електропровідність; бетон; розчин; вуглецево-цементні композити; електромагнітні поля; electrical conductivity; concrete; mortar; carbon-cement composites; electromagnetic fields; КЗБіКК