Дослідження інтервалів надходження та відправлення поїздів для основної станції гірничо-збагачувального комбінату - Журавель, В'ячеслав Вікторович; Журавель, Ірина Леонідівна; Єріненко, Ю. О.; Савчук, Т. В. (Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Дніпро, 2017)
UKR: Мета. Промисловий транспорт є однією з основних ланок процесу пересування вагонопотоків для забезпечення сталої роботи металургійних підприємств, які в сучасних умовах функціонування економіки України відіграють значну роль. Надходження поїздів на промислові станції та їх відправлення з них має в часі стохастичний характер, що суттєво впливає на ритмічність процесу постачання сировини на такі підприємства, і як наслідок, випуску готової продукції. Тому виконані дослідження є актуальною задачею. Методика. Для дослідження параметрів розподілу випадкових величин інтервалів надходження та відправлення поїздів використано методи математичної статистики. Результати. Досліджено діапазон зміни інтервалів надходження та відправлення поїздів, визначено параметри та встановлено закони розподілу даних випадкових величин. Стохастичний характер надходження та відправлення поїздів потребує врахування під час імітаційного моделювання роботи станцій з метою перевірки їх працездатності, а також граничних обсягів роботи. Практична значимість. Урахування стохастичного характеру чинників підвищує адекватність імітаційного моделювання роботи промислових станцій та покращує якість отриманих показників.

RUS: Цель. Промышленный транспорт является одним из основных звеньев процесса перемещения вагонопотоков для обеспечения стабильной работы металлургических предприятий, которые в современных условиях функционирования экономики Украины играют значительную роль. Поступление поездов на промышленные станции и их отправление с них имеет во времени стохастический характер, что существенно влияет на ритмичность процесса поставки сырья на такие предприятия и, как следствие, выпуска готовой продукции. Поэтому выполненные исследования являются актуальной задачей. Методика. Для исследования параметров распределения случайных величин интервалов поступления и отправления поездов использованы методы математической статистики. Результаты. Исследован диапазон изменений интервалов поступления и отправления поездов, определены параметры и установлены законы распределения данных случайных величин. Стохастический характер поступления и отправления поездов требует учета при имитационном моделировании работы станций с целью проверки их работоспособности, а также граничных объемов работы. Практическая значимость. Учет стохастического характера факторов повышает адекватность имитационного моделирования работы промышленных станций и улучшает качество полученных показателей.

ENG: Purpose. An industrial transport is one of basic links of process of moving of вагонопотоков for providing of stable work of metallurgical enterprises that in modern operating of economy of Ukraine conditions play a considerable role. The receipt of trains on the industrial stations and their ordering off them has stochastic character in time, that substantially influences on the rhythm of process of supplying with raw material on such enterprises and, as a result, producing of the prepared products. Therefore the executed researches are an actual task. Methodology. For rеsearch of parameters of distribution of casual sizes of intervals of receipt and sending of trains the methods of mathematical statistics are used. Findings. The range of changes of intervals of receipt and sending of trains is investigational, parameters are certain and the laws of distribution of these casual sizes are set. Stochastic character of receipt and sending of trains requires an account at the imitation design of work of the stations with the purpose of verification of their capacity, and also border volumes of work. Practical value. Accounting for the stochastic nature of the factors increases the adequacy of simulation modeling of the operation of industrial stations and improves the quality of the obtained indicators.
Исследование интервалов поступления и отправления поездов для основной станции горно-обогатительного комбината
Investigation of Intervals for Training and Departure of Trains for the Main Station of Mining and Consulting Combine
В. Журавель: ORCID 0000-0001-7338-4584; І. Журавель: ORCID 0000-0002-4405-6386
Keywords: промисловий залізничний транспорт; інтервал надходження та відправлення поїздів; випадкова величина; промышленный железнодорожный транспорт; интервал поступления и отправления поездов; случайная величина; industrial railway transport; interval of receipt and sending of trains; random value; КСВ; КУЕР