Risk Managment «Cloud» Technologies in Bank’s Risk Management - Bobyl, Vladimir V. (Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Дніпропетровськ, 2014)
EN: Purpose. To investigated the risks of using «cloud» technologies in operating activities and to provide the recommendations in decreasing of those risks. Methodology. The methodological approach involves the consideration of bank risk management (including the operational one, which appeared from the use of «cloud» technologies) as from the standpoints of bank accepting the optimal management decisions, and from the standpoints of implementation of these solutions through the organizational structure. Results. The article emphasizes the risks of «cloud» technologies, the measures of reducing the operational risk to its components are investigated, and the recommendations in relation to the elimination of technological risk which appearing from the use of «cloud» computing are suggested. Scientific novelty.We propose the scientific approach to the management of banking risks, which in contrast to the existing one, includes the instruments of reducing the negative impact of the use of «cloud» technologies in the operating activities. Practical implications.The use of the stipulated recommendation in risk management «cloud» technology improves the efficiency of the risk management system of the bank.

UK: Мета. Дослідити ризики застосування «хмарних» технологій в операційній діяльності банку та надати рекомендації щодо зменшення таких ризиків. Методика. Методологічний підхід передбачає розгляд управління банківськими ризиками (у тому числі операційними, що виникли через застосування «хмарних» технологій) як з позицій прийняття банком оптимізаційних управлінських рішень, так і з позицій реалізації цих рішень через організаційну структуру. Результати. У роботі виокремлено ризики «хмарних» технологій, досліджено заходи зменшення операційного ризику за його складовими, запропоновано рекомендації щодо нейтралізації технологічного ризику, який виникає через застосування «хмарних» обчислень. Наукова новизна. Запропоновано науковий підхід щодо управління банківськими ризиками, який, на відміну від існуючого, включає інструменти зменшення негативного впливу застосування «хмарних» технологій в операційній діяльності банку. Практична значимість. Використання наданих рекомендацій стосовно управління ризиками «хмарних» технологій підвищує ефективність системи ризик-менеджменту банку.

RU: Цель. Исследовать риски применения «облачных» технологий в операционной деятельности банка и предоставить рекомендации по уменьшению этих рисков. Методика. Методологический подход предполагает рассмотрение управления банковскими рисками (в том числе операционными, которые возникли из-за использования «облачных» технологий) как с позиций принятия банком оптимизационных управленческих решений, так и с позиций реализации этих решений через организационную структуру. Результаты. В работе выделены риски «облачных» технологий, исследованы меры для уменьшения операционного риска по его составляющими, предложены рекомендации относительно нейтрализации технологического риска, возникающего из-за применения «облачных» вычислений. Научная новизна. Предложен научный подход к управлению банковскими рисками, который, в отличие от существующего, включает инструменты уменьшения негативного влияния применения «облачных» технологий в операционной деятельности банка. Практическая значимость. Использование предоставленных рекомендаций по управлению рисками «облачных» технологий повышает эффективность системы риск-менеджмента банка.
Управління ризиками «хмарних» технологій у системі ризик-менеджменту банку
Управление рисками «облачных» технологий в системе риск-менеджмента банка
V. Bobyl: ORCID 0000-0002-7306-3905
Keywords: «cloud» technologies; operational risk; a bank; risk management system; «хмарні» технології; операційний ризик; система ризик-менеджменту; «облачные» технологии; операционный риск; банк; система риск-менеджмента; КОА